Blå blok vil ændre vandløbs-loven

VANDMILJØ: Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance vil ændre vandløbs-loven, så det fremgår, at vandløb først og fremmest tjener afvandingsformål.

Anders Jerking

En samlet blå blok fremsætter fredag et beslutningsforslag om at ændre vandløbsloven, så det sikres, at landbrug og sommerhus-områder ikke oversvømmes og forsumper. 

”Forslagsstillerne ønsker, at vandløbsloven præciseres, så det tydeligt fremgår, at vandløb først og fremmest tjener afvandingsformål og derfor skal vedligeholdes i det nødvendige omfang for at undgå forsumpning af sommerhusområder, beboelsesområder, landbrugsjord etc. med store værditab og tabt indtjening til følge,” hedder det i beslutningsforslaget, som V, DF, K og LA fremsætter i fællesskab.

Forslaget rammer ned i de seneste års store debatter om vandmiljøet. I de første vandplaner var der lagt op til, at en række vandløb skulle have reduceret vedligeholdelsen og grødeskæringen for at fremme dyr og planter i vandløbene.

Det forslag mødte imidlertid voldsom kritik fra især landbruget, som frygtede, at ændret vandløbsvedligeholdelse ville medføre oversvømmelser, forsumpninger og ødelagte afgrøder.

Efter pres fra blå blok blev det i sidste års vækstaftale besluttet, at ændret vandløbsvedligeholdelse ikke længere skal være en del af vandplanerne.

Gammel strid
Med det nye beslutningsforslag ønsker de blå partier en gang for alle at fastslå, at vandløbenes primære formål er afvanding. Partierne understreger, at behovet ikke bliver mindre af, at klimaforandringerne vil give mere regn i Danmark. 

Det er langtfra første gang, at det foreslås at ændre vandløbsloven. Således indgår en ændret vandløbslov i regeringsgrundlaget, ligesom KTC tidligere har foreslået en lovændring. I begge tilfælde har formålet dog været det modsatte, nemlig at sikre naturværdierne i vandløbene.

I Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger fra 2013 indgår vandløb også. Her hed en anbefaling, at vandløbsloven ”skal revideres med henblik på at sikre en tidssvarende og sammenhængende forvaltning af vandløbene ud fra miljøhensyn, naturværdier, klimatilpasning og afvandingsinteresser”. Kommissionen anbefalede desuden, at det offentlige fremover skal administrere vandløb, som primært har naturværdi, mens private lodsejere skal administrere de vandløb, som især tjener til afvanding. 

Dokumentation

Forslag til folketingsbeslutning om bedre muligheder for vandløbsvedligeholdelse (V, DF, K og LA):
Folketinget opfordrer regeringen til hurtigst muligt at præcisere reglerne omkring vandløbsvedligeholdelse, så det fremgår tydeligt, at vandløb tjener afvandingsformål og derfor skal vedligeholdes, i det omfang regulativerne foreskriver, for at undgå forsumpning af sommerhusområder, beboelsesområder, landbrugsjord etc. med store værditab og tabt indtjening til følge. Samtidig opfordres regeringen til på længere sigt at iværksætte en revision af lovgivningen, så det bliver muligt at tilpasse vandløbenes vandføringsevne.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00