Brosbøl: Venstre har ingen naturpolitik

NATUR: Efter definitivt at have sagt nej til Naturplan Danmark får blå blok, og ikke mindst Venstre, hård kritik af miljøminister Kirsten Brosbøl (S). DOF og Enhedslisten bakker op. Vi vil gerne naturen, fastholder Venstre.

Blå blok siger nej til at støtte centrale dele af Naturplan Danmark.<br>
Blå blok siger nej til at støtte centrale dele af Naturplan Danmark.
Foto: naturoglandbrug.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Med Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger skulle vejen være banet for, at både landbruget og naturen kunne få et tiltrængt løft.

Men efter bred enighed om væksttiltag for landbruget - hvor man blandt andet halverede randzonerne - så kniber det gevaldigt med den brede opbakning til naturdelen. Det står nemlig nu fast, at regeringen må forlade sig på SF og Enhedslisten, når de væsentlige dele af Naturplan Danmark skal stemmes igennem.

Og det udløser hård kritik af den borgerlige fløj fra miljøminister Kirsten Brosbøl.

”Jeg er meget uforstående over for, at de borgerlige ikke kan støtte det. Jeg må tage det som udtryk for, at Venstre ikke har nogen naturpolitik. Man har et meget ensidigt fokus, der ikke giver plads til naturen,” siger hun og fortsætter:

”Regeringen ønsker at skabe en balance, hvor vi både sikrer vækstmuligheder for landbruget, men samtidig også følger op på den del af Natur- og Landbrugskommissionen, der handler om natur. Den sidste del af ligningen svigter blå blok totalt.”

Samme melding lyder fra DOF:

"Det var netop, hvad vi frygtede. Jeg synes, at den borgerlige fløj i den grad svigter naturen, og det er desværre et tegn på, hvad der er i vente, hvis magten skifter," siger formand Egon Østergaard og fortsætter:

"Jeg undrer mig over, hvad de blå vil med naturen i Danmark. Det tyder på, at man ikke vil noget, når man bare skyder det hele ned."

Ekstrem naturfjendtlig
Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, mener, at blå blok - og særligt Konservative - har taget et stort skridt til højre de seneste år, når det handler om at passe på naturen.

"Det er skræmmende, at ikke engang Konservative kan være med til det her, selvom de ofte har karakteriseret sig selv som det grønne parti i blå blok. Man må sige, at højrefløjen virkelig har udviklet sig mod at føre en ekstrem naturfjendtlig politik. Der er intet forsøg på at lægge noget frem, der tager hensyn til natur og miljø," siger Per Clausen.

I samlet flok kunne de fire borgerlige partier torsdag meddele miljøministeren, at de ikke agter at stemme for lovforslaget om Naturplan Danmark. Et forslag, der sikrer forbud mod gødskning og sprøjtning i §3-natur, der etablerer natur-netværket Grønt Danmarkskort, og som hæver bøderne for de landmænd, der pløjer §3-arealer op. Partierne er oven i købet blevet enige om at rulle §3-forbuddet tilbage, og at de vil overveje en tilbagerulning af de andre tiltag, den dag de har magten.

”Vi tegner gerne et kort, men ...”
Venstres miljøordfører, Henrik Høegh, ser beskyldningerne som ren valgkampsretorik, og han afviser,  at Venstre ikke er interesseret i at forbedre naturen. Tværtimod vil partiet gerne være med til et Grønt Danmarkskort, hvis miljøministeren havde været villig til ikke at håndhæve "de meget skrappe" ammoniak-regler på den natur, der ligger inden for kortet.

"Men det vil ministeren ikke være med til. Der kunne sagtens være insekter og padder, som kunne have glæde af naturkorridorerne, uden at der er amoniak-begrænsninger," siger han og fortsætter:

"Vi vil gerne tegne et kort, men vi kan ikke være med, når det får voldsomme begrænsninger for produktionen. Det kan vi altså ikke."

V: 20 procent urørt skov
Han peger på, at Venstre gerne vil sætte gang i mere naturpleje, og at partiet er klar til at udlægge 20 procent til urørt skov i statsskovene.

"Jeg er stor tilhænger af, at vi får større biodiversitet. Og det gør vi langt, langt bedre ved at gøre noget i den bestående natur. Eksempelvis urørt skov. Hvis vi lægger 20 procent af statsskovene urørt, så når vi væsentlige dele af det biodiversitetsefterslæb, som vi har," siger Henrik Høegh.

Så det er Venstres politik, at man skal lægge 20 procent af statsskovene urørt?

"Det er da et godt forslag. Og så støtter vi også, at naturfonden kan være med til at tage jord ud, så man kan skabe ny natur. Men vi vil ikke være med til at begrænse antallet af slagteriarbejdspladser i det her land."

Hvor skal pengene komme fra til urørt skov?

"Ministeren har sat massere af penge af til naturen, og så er der også massere af penge i naturfonden, som måske gerne vil være med til det. Så det er et spørgsmål om at koncentrere pengene de rigtige steder," siger Henrik Høegh.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Konservative.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Egon Østergaard

Formand, Dansk Ornitologisk Forening
lærer (Nr. Nissum Seminarium 1981)

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00