Forbrugerrådet jubler over dansk enegang mod hormonforstyrrende stof

KEMI: Regeringens ønske om en frivillig aftale med industrien om at sænke indholdet af bisphenol A i danske produkter møder opbakning fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Hos DI Fødevarer og Plastindustrien er man mere tilbageholdende.

Stoffet  bisphenol A bliver anvendt i industrien, og det bliver hovedsagelig overført til mennesker gennem madvarer, drikkevarer, kasseboner og kosmetik. 
Stoffet  bisphenol A bliver anvendt i industrien, og det bliver hovedsagelig overført til mennesker gennem madvarer, drikkevarer, kasseboner og kosmetik. Foto: Colourbox
Per Bang ThomsenLise-Lotte Skjoldan

Det er absolut positivt, at regeringen ønsker en langt lavere grænseværdi for det hormonforstyrrende stof bisphenol A, end EU’s nye anbefalinger lægger op til.

Det er meldingen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, efter fødevareminister Dan Jørgensen (S) har udtalt, at danskernes indtag af stoffet skal sænkes.

“Vi så allerhelst, at man helt forbød bisphenol A fra forbruger- og fødevareprodukter, for det er i mange tilfælde muligt at bruge emballage, som ikke indeholder stoffet. Når det ikke sker, er det rigtig godt, at regeringen vil trodse EU og fastsætte en lavere grænseværdi,” siger Claus Jørgensen, projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Lægge pres på EU
Bisphenol A er et stof, som mistænkes for at være hormonforstyrrende og for at kunne føre til brystkræft, barnløshed og dårlig sædkvalitet.

Vi så allerhelst, at man helt forbød bisphenol A fra forbruger- og fødevareprodukter, for det er i mange tilfælde muligt at bruge emballage, som ikke indeholder stoffet. Når det ikke sker, er det rigtig godt, at regeringen vil trodse EU og fastsætte en lavere grænseværdi.

Claus Jørgensen
Projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Kemi

Stoffet bliver anvendt i industrien, og det bliver hovedsagelig overført til mennesker gennem madvarer, drikkevarer, kasseboner og kosmetik. 

I januar meddelte EU’s fødevareagentur EFSA, at grænseværdien for stoffet bør sænkes til fire mikrogram per kilo kropsvægt. Men det er alt for højt, mener forskere på DTU, som vil have grænseværdien helt ned på 0,7 mikrogram per kilo kropsvægt.

Det bakker både fødevareministeren og nu også Forbrugerrådet Tænk Kemi op om. Claus Jørgensen mener, at Danmark på den måde kan lægge pres på EU.

“Det har Danmark før gjort med succes. Vi har eksempelvis forbudt bisphenol A i sutteflasker, og det fik efterfølgende EU til at følge trop," siger han.

Import kan skabe gråzoner
Ifølge fødevareministeren skal grænseværdien sænkes gennem frivillige partnerskabsaftaler med industrien.

Det er en god strategi, mener Claus Jørgensen.

“På den måde undgår regeringen et slagsmål med EU. Og det kan være, at han kan få hele industrien med i aftalen,” siger han og understreger, at der dog er nogle gråzoner.

“Vi får importeret en del varer fra udlandet, og spørgsmålet er, om de også skal indbefattes af den frivillige aftale. Det kan blive problematisk,” siger Claus Jørgensen.

Industrien: EFSA har gjort det godt
Hos DI Fødevarer er branchedirektør Ole Linnet Juul tilbageholdende med at melde klart ud om en mulig partnerskabsaftale, før han har talt med fødevareminister Dan Jørgensen om sagen.

“Vi har hele tiden ment, at EFSA har haft en meget fornuftig tilgang til bisphenol A-spørgsmålet,” siger han.

Hos brancheforeningen Plastindustrien er miljøchef Helle Fabiansen også tilbageholdende med at udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt. Hun har ikke hørt noget fra fødevareminister Dan Jørgesen og ved derfor ikke, om Plastindustrien vil blive inviteret med i samarbejdet.

Hun understreger dog, at man på nuværende tidspunkt må stole på EFSA’s bisphenol A-vurdering.

“EFSA har gjort det godt og har taget højde for DTU’s kritik og bekymring. Derfor bør vi stadigvæk holde os til EFSA’s meget grundige evaluering,” siger Helle Fabiansen.

SF: Bisphenol A skal forbydes
Stod det til SF, burde EU helt forbyde bisphenol A.

Men da det ikke er på det politiske tegnebræt, mener landbrugs- og fødevareordfører Lisbeth Bech Poulsen, at det er positivt, at fødevareministeren lægger op til at sænke grænseværdien gennem en frivillig aftale med industrien.

"Det er et fint første skridt. Men hvis det ikke lykkes, bør ministeren have en plan b om at lovgive på området. Vi gambler med folks sundhed, hvis vi fastholder en høj grænseværdi for bisphenol A i Danmark," siger Lisbeth Bech Poulsen.

Det er dog ingen god ide, mener DI Fødevarer.

"Vi er imod at lave nationale særregler herhjemme. Det vil vi selvfølgelig også sige til fødevareministeren," siger branchedirektør Ole Linnet Juul.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Ole Linnet Juul

Ledende Seniorchefkonsulent, International Markedsudvikling, DI
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00