Kritik af Naturstyrelsen i bilag IV-sag

BESKYTTELSE: De såkaldte bilag IV-dyrearter er strengt beskyttet på papiret. Men en ny sag rejser spørgsmålstegn ved, om beskyttelsen fungerer. Biologer og eksperter mener ikke, at Naturstyrelsen gør nok for at løfte sit ansvar.
Selv om Naturstyrelsen havde skrevet til lodsejeren om, at der var fundet en beskyttet birkemus på denne mark, pløjede landmanden alligevel marken op.
Selv om Naturstyrelsen havde skrevet til lodsejeren om, at der var fundet en beskyttet birkemus på denne mark, pløjede landmanden alligevel marken op. Foto: privatfoto
Anders Jerking
Fakta
Fakta om bilag IV-arter
Habitatdirektivets bilag IV nævner en række dyr og planter, der kræver streng beskyttelse.
I Danmark er de beskyttede arter nævnt i naturbeskyttelseslovens bilag 3. Naturbeskyttelsesloven §29a fastsætter, at
"De dyrearter, der er nævnt i bilag 3 til loven, må ikke forsætligt forstyrres med skadelig virkning for arten eller bestanden. Forbuddet gælder i forhold til alle livsstadier af de omfattede dyrearter.
Stk. 2. Yngle- eller rasteområder for de arter, der er nævnt i bilag 3 til loven, må ikke beskadiges eller ødelægges."

Danske bilag IV-arterne tæller blandt andet:
En række småflagermus
Hasselmus
Birkemus
Markfirben
Odder
Snæblen
En række padder

 

På papiret er de såkaldte bilag IV-arter strengt beskyttet. Men i praksis kniber det med beskyttelsen af de truede dyrearter, der blandt andet omfatter markfirben og birkemus. Sådan lyder kritikken nu fra jurister og biologer.

De peger på, at problemet dels er, at ansvaret for beskyttelsen er delt mellem kommuner og Naturstyrelsen, og dels at styrelsen ikke prioriterer opgaven. Den manglende beskyttelse kan være på kant med danske direktiv-forpligtelser.

En konkret sag fra Thisted sætter sagen på spidsen. Her bliver Thorvald Thomassen opmærksom på, at den strengt beskyttede bilag IV-art birkemus lever på naboens marker. Da Thomassen opdager, at arealet bliver sprøjtet forud for opdyrkning, retter han henvendelse til myndighederne.

I Naturbeskyttelseslovens §29a fremgår det tydeligt, at bilag IV-arter ikke må forstyrres forsætligt, og at yngle- og rasteområder ikke må beskadiges eller ødelægges.

Thorvald Thomassen fortæller til Altinget.dk, at han derfor tager kontakt til kommunen, som henviser ham til Naturstyrelsen, hvor han sendes frem og tilbage mellem afdelingerne, inden han havner i Naturstyrelsen i Thy. Han oplever, at styrelsen er usikker på, hvad den skal gøre.

0:000:00