Debat

Landsbyerne i Danmark: Lad os ikke i stikken

DEBAT: Hele Danmark skal have adgang til højhastighedssamfundet, og landsbyerne og landdistrikterne skal derfor have bedre lånemuligheder samt fibernet og bedre mobildækning. Det skriver Carsten Abild, formand for Landsbyerne i Danmark.

Planloven skal liberaliseres, men der skal også være lånemuligheder, fibernet og mobildækning på landet. Det skriver Carsten Abild, formand for Landsbyerne i Danmark.
Planloven skal liberaliseres, men der skal også være lånemuligheder, fibernet og mobildækning på landet. Det skriver Carsten Abild, formand for Landsbyerne i Danmark.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Abild
Formand for Landsbyerne i Danmark

Planloven skal liberaliseres, men der skal også være lånemuligheder, fibernet og mobildækning på landet.

Et landsbysamfund, hvor der ikke kan sælges huse og købes boliger, sygner hen. Sælgere, f. eks. ældre landsbybeboere, vil være stavnsbundne, og købere, f. eks. børnefamilier, kan ikke flytte til landsbysamfundet.

Vore landsbyer og landdistrikter er i en sådan alvorlig situation. Baggrunden er banker, sparekasser og kreditforeningers tilbageholdenhed med at give lån til huse og erhverv på landet.

Fakta
Fra 30. september og en måned frem tager Altinget: by og bolig og Altinget: miljø planloven op til debat.

Følg debatten her

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Det er almindeligt kendt, at boliger i landsbyer og landdistrikter, der har en værdi på en halv million kroner eller mindre, ikke kan få kreditforeningslån. Det er ligeledes kendt, at ejendomme, der skønnes vanskelige at omsætte inden for et halvt år, ikke kan få lån.

Som det fremgår af den aktuelle debat, er det ikke alene boliger på landet, der har store låneproblemer. Det gælder også erhverv på landet, f. eks nærbutikker, cafeterier, iværksættere, håndværk, småindustri m. v. Der er også brug for lånemuligheder til renovering, forbedringer, kloakering, jordvarme, fibernet osv. Kan landsbyer og landdistrikter ikke få lån, dør de.

Landsbysamfundene, landdistrikter og øsamfund skal ikke lades i stikken og køres ud på et digitalt sidespor.

Carsten Abild
Formand for Landsbyerne i Danmark

”Landsbyerne i Danmark” foreslår derfor, at regeringen og Folketinget gør det muligt med statsgaranterede lån. Et forslag kunne være: Kreditforeningslån på 60%, 20% statsgaranteret lån og endelig 20% fra banker, sparekasser, private midler m.v.

Lån, fibernet og mobildækning
Lige så vigtigt som gode lånemuligheder på landet er fibernet og mobildækning. Landsbysamfundene, landdistrikter og øsamfund skal ikke lades i stikken og køres ud på et digitalt sidespor. Hele Danmark skal have adgang til højhastighedssamfundet,

Fibernet og mobildækning i vore landsbyer, landdistrikter og øer kan skabe ny bosætning og hjemmearbejdspladser, skabe iværksættere og arbejdspladser i håndværk og småindustri, udvikle højteknologiske virksomheder og sikre moderne turisme. Fibernet og mobildækning er lige så vigtigt for et levende samfund som el, vand og kloakering.

Med fibernet og mobildækning skabes der mere liv på landet. Hermed styrkes landsbyskolen, børnehaven, forsamlingshuset, foreningslivet, det folkelige fællesskab, frivilligheden, medbestemmelse m. v. Fibernet og mobildækning sikrer et bedre skattegrundlag for kommunens borgere.

Fibernet giver adgang til telemedicin og til patientkufferten, så ture til sygehus og indlæggelser kan erstattes af eget hjem. Også fjernundervisning er muligt med fibernet, så undervisning og uddannelse fra den store verden kan komme til vore landsbysamfund og øer.

Lån, fibernet og mobildækning skaber liv på landet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Abild

Fhv. regionsrådsmedlem (V), Region Syddanmark, fhv. byrådsmedlem, Otterup, fhv. æresmedlem og formand, Landsbyerne i Danmark
lærer (Jelling Statsseminarium 1964)

0:000:00