Miljøminister med vind i håret: Vi stopper aldrig med at passe på sårbar natur

REPORTAGE: Med vand på begge sider offentliggjorde miljøminister Esben Lunde Larsen (V) regeringens nye naturplaner til en samlet værdi af 1,8 milliarder. Planerne sikrer natur på størrelse med Fyn og lægger op til, at landmændene skal løfte en større opgave som naturforvaltere.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Frederik Tillitz

Det åbne hav kaster massive bølger ind fra venstre, mens vådområder strækker sig så langt øjet rækker mod højre.

Omgivet af vild natur var miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vært for lanceringen af 251 nye naturplaner.

Lanceringen fandt sted et stenkast fra Slotsholmen ved Klydesø på den sydlige spids af Vestamager. Klydesø er et af de særligt udvalgte naturområder – de såkaldte Natura 2000 – der ved hjælp af 1,8 milliarder kroner over seks år skal beskyttes og plejes gennem en række målrettede indsatser.

”Det er en kæmpe indsats, vi lægger op til, der vil gøre en mærkbar forskel for værdifulde naturtyper og for truede plante- og dyrearter,” sagde Esben Lunde Larsen under præsentationen.

I en vanskelig tid for den danske natur har EU-regler og Natura 2000-planer været en enorm støtte for at sætte nogle minimumskrav til naturbeskyttelsen.

Michael Leth Jess
Direktør for natur og plan, DN

Med de nye naturplaner vil 30.000 hektar ny natur blive plejet, hvilket kommer oven i de i alt 60.000 hektar, der i dag er plejet. Arealet, som planerne dækker, svarer til et område på størrelse med Fyn og de omkringliggende øer.

”At passe på sårbar natur er aldrig noget, der stopper. Naturbeskyttelsen er noget, der kommer til at blive arbejdet med fremadrettet,” sagde ministeren.

Landmændene skal løfte opgaven
Naturplanerne skal realiseres i et samarbejde mellem lodsejere, kommuner og staten, og der bliver lagt op til, at lodsejerne i endnu højere grad skal inddrages. En opgave, som Esben Lunde Larsen tror, landmændene uden problemer kan overkomme.

”Landmændene kan sagtens løfte opgaven med at være naturforvaltere. Det har de gjort før med de første Natura 2000-planer,” lød det fra ministeren, der fortsatte:

”Men regeringen er opsat på at styrke landmændenes evne til at være naturforvaltere, og det kommer vi også til at adressere i vores naturpakke senere på foråret."

I Landbrug & Fødevarer, som også var inviteret ud til lanceringen ved Klydesø, ser man de nye naturplaner som relevante og vigtige for naturen. De forholder sig dog skeptiske til inddragelsen af landbrugets arealer.

”Det er relevant at kigge nøje på, om det nu er de rigtige områder, der er blevet udpeget. Det giver ikke mening at inddrage reel, aktiv landbrugsjord i disse planer,” sagde Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

DN: Naturplanerne er lånte fjer
Danmarks Naturfredningsforening (DN) var også til stede på Vestamager. Herfra lød det, at miljøministeren pynter sig med lånte fjer, når planerne bliver lanceret som et initiativ fra regeringens side.

”Basisanalyserne blev lavet under den forrige regering, og det er en relativt bunden opgave. Planerne havde ikke set meget anderledes ud, hvis der havde siddet andre politikere ved roret,” sagde Michael Leth Jess, der er direktør for natur og plan i DN.

Ud af de 1,8 milliarder, som de nye naturplaner er budgetteret med, udgør 1,5 milliarder midler fra EU’s landdistriktsprogram. EU’s Natura 2000-områder er desuden ifølge Michael Leth Jess et vigtigt hjælpemiddel i beskyttelsen af naturen.

”I en vanskelig tid for den danske natur har EU-regler og Natura 2000-planer været en enorm støtte for at sætte nogle minimumskrav til naturbeskyttelsen,” sagde han.

Nu bliver bolden spillet videre til kommunerne, som får ansvaret for at føre tingene ud i livet gennem lokale handleplaner.

Dokumentation

Fakta fra Miljøministeriet

Natura 2000
Alle EU-lande har udpeget et netværk for særligt beskyttet natur. Det går under navnet Natura 2000-områder, som Danmark har 252 af. Danmark er som alle andre EU-lande forpligtet til at bevare mere end 200 naturtyper, 700 arter af planter og dyr og over 170 fuglearter.

Målet er at opnå god naturtilstand i alle områder, og derfor har man udarbejdet en national plan for hvert område, der udstikker rammerne for kommunernes forvaltning. Første generation af naturplaner løb fra 2019-15. De nye planer løber de næste seks år.

EU-LIFE
EU-Life er en tilskudsordning til natur, miljø og klima. Programmet yder støtte til projekter, der bidrager til at gennemføre EU’s miljø- og klimapolitik.

I Danmark er nogle af de største EU-LIFE-projekter, der er tilført midler: Genopretning af Lille Vildmose, Genopretning af den danske klithede og Genopretning af moser og rigkær. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Lone Andersen

Viceformand for Landbrug & Fødevarer, formand for Familielandbruget og Copa-Cogega's arbejdsgruppe for økologi, gårdejer
Borris Landbrugsskole 1981

Michael Leth Jess

Chefkonsulent, Odsherred Kommune, Planteam
landskabsarkitekt (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1988)

0:000:00