Professor om ammoniakmål: Landmænd må lukke ned

REGNING: Både Esben Lunde Larsen og landbruget bekymrer sig om omkostningerne forbundet med EU-ammoniakmål. ”Nogle landmænd bliver nødt til at lukke ned,” siger ekspert.

Foto: Claus Fisker/Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Der findes teknologier, der kan mindske udledningen. Men det bliver dyrere og dyrere, jo mindre man skal udlede. Jeg tror, at det er helt reelt, at nogle landmænd bliver nødt til at lukke ned

Lars Stoumann Jensen
Professor på Københavns Universitet

Det vakte stor opsigt, da det i sidste uge kom frem, at Danmark kun vil nedsætte ammoniakudledningen med 20 procent i 2020. Det er fire procentpoint mindre, end Danmark er forpligtet til af EU. Og skal de sidste fire procentpoint indfris, kan det blive en dyr omgang for landmændene.

Det frygter både miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og Landbrug & Fødevarer. De bakkes nu op af professor i plante- og jordvidenskab ved Københavns Universitet Lars Stoumann Jensen:

”Der findes teknologier, der kan mindske udledningen. Men det bliver dyrere og dyrere, jo mindre man skal udlede. Jeg tror, at det er helt reelt, at nogle landmænd bliver nødt til at lukke ned,” siger Lars Stoumann Jensen, der i flere år har arbejdet med husdyrgødningsteknologi og næringsstoftab.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00