Skuffelse over EU-hormonudspil

KEMI: Med over to års forsinkelse har EU-Kommissionen fremlagt kriterier for hormonforstyrrende stoffer. De bliver mødt med en regn af kritik fra både industri, grønne interesser og eksperter.

De nye kriterier for hormonforstyrrende stoffer skal blandt andet bruges på sprøjtemidler i EU.
De nye kriterier for hormonforstyrrende stoffer skal blandt andet bruges på sprøjtemidler i EU.Foto: Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Mens EU-Kommissionen udnævner sig selv som ”pionerer” udi reguleringen af skadelig kemi for at være de første til at sætte kriterier for definitionen af hormonforstyrrende stoffer ind i lovgivning, vælter kritikken ned over et sæt længe ventede retningslinjer på området.

Forslagene blev fremlagt i Bruxelles onsdag med over to års forsinkelse. De opstiller kriterier for, hvordan hormonforstyrrende stoffer kan identificeres i ukrudtsmidler og såkaldte biocider, der er stoffer til bekæmpelse af skadedyr, bakterier og lignende.

Kommissionen tager i sine nye kriterier udgangspunkt i en definition fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, der tilbage i 2002 udpegede et stof som hormonforstyrrende, hvis det ændrer måden, hormonsystemet fungerer på, og dermed forårsager skadelige effekter.

Dokumentation

Det har Kommissionen fremlagt:

En ny meddelelse om hormonforstyrrende stoffer

En konsekvensanalyse af mulige implikationer af at lovgive på området

To lovforslag, der udstikker kriterier for hormonforstyrrende stoffer til reglerne for henholdsvis pesticider og biocider


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00