Debat

Boligforening: Vi skal handle nu

DEBAT: Hvis antallet af hjemløse ikke skal stige yderligere, er regeringen, kommunerne og boligforeninger nødt til at samarbejde om en løsning. Det mener John Bøgelund Sørensen, formand for SAB.

Hvis antallet af hjemløse ikke stal stige yderligere, er regeringen, kommunerne og boligforeninger nødt til at samarbejde om en løsning nu. Det mener John Bøgelund Sørensen, formand for SAB.
Hvis antallet af hjemløse ikke stal stige yderligere, er regeringen, kommunerne og boligforeninger nødt til at samarbejde om en løsning nu. Det mener John Bøgelund Sørensen, formand for SAB.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John Bøgelund Sørensen
Formand, SAB

Det moderne kontanthjælpssystem er nu vedtaget. Det er tydeligt, at lighed ikke er et mål for regeringen og dens støttepartier. Vi er dermed vågnet op til et nyt værdisæt, hvor den enkelte i langt højere grad end hidtil må klare sig selv.

Hvis vores udsatte borgere ikke kan skaffe sig jobs, så bliver den almene sektor tvunget til at finde løsninger, som helt sikkert vil gøre gabet mellem boliger til almindelige mennesker og de dårligt stillede væsentligt større end i dag. Er det sådan et samfund, vi ønsker?

Kampen om de små boliger
Alle, der deltager i debatten om hjemløshed, er enige om én ting – første og helt grundlæggende skridt – er at få tilvejebragt flere boliger til hjemløse.

Hvis vi ikke formår at handle, frygter jeg, at antallet af udsættelser igen vil stige.

John Bøgelund Sørensen
Formand, SAB

Hvorledes kan og skal boliger til hjemløse – og andre grupper med lav betalingsevne – tilvejebringes?

  1. Ved at finde egnede boliger i den eksisterende boligmasse?
  2. Ved at bygge nye boliger?

I København og andre storbyer er option 1 ikke en mulighed. Vi har, som socialborgmester Jesper Christensen har skrevet i sit indlæg, meget få billige boliger til rådighed i København. Der er flere grupper, der kæmper om disse, og med det moderne kontanthjælpsloft vil kampen mellem grupperne vokse.

Hvem har første prioritet til billige boliger?

  • Socialt udsatte unge, så de ikke ender på gaden?
  • Danske studerende eller udenlandske?
  • Ældre og handicappede med lav betalingsevne eller kontanthjælpsmodtagere?
  • Hjemløse, eller skal de kun bo i ”skæve boliger”?
  • Flygtninge?

Der er i dag langt fra boliger nok til de grupper, jeg har nævnt. Hvis vi ikke formår at handle, frygter jeg, at antallet af udsættelser igen vil stige. Vi er nødt til at bygge mange nye slags boliger, der opfylder de særlige behov, som de forskellige målgrupper har.

Kommunerne må på banen
Socialborgmester Jesper Christensen siger, at han gerne vil, men ikke kan bygge!

I SAB vil vi gerne bygge små boliger oven på flere af vores ældre boligblokke, f.eks. i forbindelse med tagudskiftninger. Dette kan gøres via præfabrikerede boliger.

Økonomisk kan det imidlertid ikke hænge sammen, fordi Københavns Kommune kræver tillægskøbesum for, at vi kan få lov til at bygge oven på vores egne boligblokke. Det er ubegribeligt og en meget kedelig barriere.

Det moderne kontanthjælpsloft giver ifølge regeringen en årlig besparelse på 530 mio. kr. Jeg vil opfordre social- og indenrigsminister Karen Ellemann Jensen (og finansminister Claus Hjort Frederiksen) til at kanalisere nogle af disse penge over til vores sektor.

Socialministeriet støtter etablering af hjemløseboliger med 400.000 kr. pr. bolig. Med et sølle budget på 14 mio. kr. giver det kun 35 nye hjemløseboliger i år. I perioden 2017-2019 er der afsat yderligere 36 mio. svarende til yderligere 90 boliger. Med over 6000 hjemløse og ved en fortsat stigning på 2,5 % årligt så giver rammen ikke mulighed for at nedbringe antallet af hjemløse.

Nogle vil sige, at der er penge nok, for det har været svært at finde afløb for dem. Problemet er at finde grunde, hvor de skæve boliger kan opføres. Her må vi opfordre kommunerne til at komme på banen. Den ekstreme kapitalisering af offentlige grundarealer i storbyerne er en barriere for alt alment byggeri, herunder hjemløseboliger.

For to år siden var jeg på studietur til Paris, her så jeg for første gang hele familier overnatte på gaden, det var et chok og en oplevelse, jeg ikke glemmer. Den slags må ikke ske i Danmark! Så lad os komme i gang med at bygge flere almene boliger, også til dem med lav betalingsevne.

Dokumentation

Fra 25. februar og en måneds tid frem sætter By- og boligdebatten og Socialdebatten fokus på hjemløshed.

Følg debatten her.

Debatten på Altinget har til formål at fokusere og styrke den fagpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altingets fagportaler derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for forskellige områder.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Bøgelund Sørensen

Formand, SAB
sagsbehandler (Københavns Kommune)

0:000:00