Danskerne bakker op om regeringens sociale frikort

MÅLING: Et klart flertal vil give socialt udsatte mulighed for at tjene et mindre beløb skattefrit. Venstre er begejstrede, men ekspert mener ikke, at forslaget går langt nok.

Regeringens forslag om et socialt frikort til hjemløse og andre socialt udsatte møder opbakning blandt danskerne (Nils Meilvang/Scanpix).
Regeringens forslag om et socialt frikort til hjemløse og andre socialt udsatte møder opbakning blandt danskerne (Nils Meilvang/Scanpix).
Mette Pabst

Socialpolitikken skal ikke være et spørgsmål om at give penge til nogen for at få fred, men at give dem et værktøj til selvhjælp.

Carl Holst (V)
Socialordfører
Fakta
Det står der i regeringsgrundlaget
Der er personer, som i udgangspunktet kan have vanskeligt ved at tage del i det ordinære arbejdsmarked. Personer, der kan have svært ved at honorere de krav, som arbejdsmarkedet stiller i forhold til stabilt fremmøde og produktivitet. Derfor skal det være muligt for virksomheder og udsatte borgere at indgå aftale om småjob i det lokale erhvervsliv uden større forpligtelser. Arbejdsopgaverne skal kunne udføres fleksibelt og ubureaukratisk, når den udsatte borger har overskuddet. 

Regeringen vil fremsætte et forslag om at indføre et socialt frikort, der øger den skattefrie indtægt for de mest socialt udsatte, herunder hjemløse.

De mest udsatte borgere i samfundet skal have mulighed for at tjene en ekstra skilling uden at skulle betale skat eller blive modregnet i kontanthjælpen.

Det mener et flertal af danskerne. I en ny måling foretaget af Norstat for Altinget erklærer 59 procent af danskerne sig enige i, at de mest socialt udsatte skal have et højere skattefradrag end andre, så det bliver nemmere for eksempelvis hjemløse at tage et småjob. 23 procent svarer nej, mens 18 procent svarer "ved ikke".

Resultatet vækker stor glæde hos Venstres socialordfører Carl Holst. Regeringen barsler netop nu med et socialt frikort, der skal hæve den skattefrie indtægt for socialt udsatte. Det handler om at hjælpe mennesker på kanten af samfundet med at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet, siger Carl Holst.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Er du tilhænger af, at de mest socialt udsatte får et højere skattefradrag end andre, så det for eksempel bliver nemmere for hjemløse at tage småjob uden at skulle betale skat af indtægten?

- Ja: 59 procent
- Nej: 23 procent
- Ved ikke: 18 procent

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1003 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Svarene er indsamlet i perioden 1. december til 4. december 2016.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00