Debat

Ellemann: Flere skal være en del af fællesskabet

DEBAT: I sit første leveår har regeringen sat sin klare socialpolitiske kurs. Men nu venter det hårde arbejde med at følge op på og indfri målene. Det mener social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

Foto: Social- og Indenrigsministeriet
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen Ellemann (V)
Social- og indenrigsminister

Det var med både ambitioner og optimisme, at jeg sidste sommer fik opgaven som social- og indenrigsminister. Sådan har jeg det også i dag, når jeg ser, hvordan mange af samfundets mest sårbare og udsatte med den rette hjælp skaber sig et bedre liv. 

Men lige fra begyndelsen har der også været triste nyheder. SFI kunne i september berette, at antallet af hjemløse var over 6.000 mennesker. Kort efter fortalte Rigspolitiet, at antallet af dødsfald på grund af narkotika var steget til 263. KORA viste nok engang, at udsatte børn og unge klarer sig dårligt i skolen. En analyse fra mit eget ministerium viste, at få mennesker med handicap er aktive på arbejdsmarkedet.

Godt samarbejde
Vi kan ikke leve med, at de gode resultater på flere områder udebliver, mens det på andre ligefrem går den forkerte vej. Og vi kan ikke leve med, at vi ikke ved, hvordan vi vender udviklingen. Kommunerne bruger hvert år 45 milliarder kroner på sociale indsatser til mennesker, der er udsatte eller har et handicap. De penge skal bruges bedst muligt. Derfor mødtes jeg med KL og en række organisationer for at få input til hvilke sociale mål, der kan give størst social mobilitet.

Det er en klar ambition med regeringens politik, at flere bliver en del af arbejdsfællesskabet.

Karen Ellemann (V)
Social- og indenrigsminister

De sociale mål skal forandre den samlede socialpolitik i Danmark. Målene skal være katalysator for en udvikling, hvor vi lærer af hinanden og i fællesskab finder de løsninger, der virker bedst. Derfor er det også glædeligt, at målene er blevet vel modtaget af KL og organisationerne.

Vi skal stå på langt mere sikker grund, når vi sætter ind for at give mennesker det bedste afsæt i livet. Sociale mål handler om at give en hånd til mennesker på kanten, så disse mennesker når længst muligt med det, de har og kan. Men jeg oplever heldigvis også en social sektor fuld af gåpåmod og forandringsvilje. Kommunale ildsjæle og fagfolk tager godt imod den omstilling, som satspuljen bidrager til, og mange kommuner sætter af egen drift mål og retning på, hvordan vi opnår større social mobilitet.

Flere skal være en del af fællesskabet
Det er en klar ambition med regeringens politik, at flere bliver en del af arbejdsfællesskabet. For mange mennesker er muligheden for at tage en uddannelse eller komme i beskæftigelse præcis det, der skal til for at få et bedre og mere selvstændigt liv. Men arbejde er ikke lige realistisk for alle. For nogle vil der være andre skridt, som kommer før arbejde. Derfor har vi i Danmark også sat et langsigtet mål om, at flere uden for arbejdsmarkedet bliver en del af den frivillige indsats og på den måde både bliver del af et fællesskab og får mulighed for at bidrage.

Med de socialpolitiske mål er kursen nu sat. Nu kommer arbejdet de kommende år med at følge op og indfri dem. Vi er allerede godt i gang. I forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2017 indgår overvejelser om, hvordan KL kan bidrage til at følge op på de sociale mål i forhold til de enkelte kommuner.

Med satspuljen er vi gået i gang med at udbrede de metoder, der virker i forhold til hjemløse, og kommuner får hjælp til at omlægge indsatsen for udsatte børn og unge til en tidligere og forebyggende indsats. Jeg arbejder ihærdigt på at opdatere serviceloven, så den får endnu mere fokus på udvikling for borgerne.

Et fælles ansvar
Samtidig står vi over for en desværre yderst aktuel problemstilling med vold mod medarbejdere på botilbud. Vi har som samfund et fælles ansvar for at sikre, at både medarbejdere og beboere på botilbud kan have en tryg og sikker hverdag. Det tager regeringen virkelig alvorligt, og vi arbejder derfor på at finde de rigtige løsninger.

Om ganske kort tid offentliggør jeg en ny socialpolitisk redegørelse. Redegørelsen følger op på de sociale mål – hvert år fremover. Og den belyser de indsatser, der kan gøre en forskel og skabe social forandring, så vi får et godt grundlag for at sætte ind de steder, hvor der mangler viden på socialområdet.

Dokumentation

Fra 9. juni og en måned frem sætter Socialdebatten fokus på V-regeringens første år.

Følg debatten her.

Socialdebatten på Altinget: social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00