Debat

Socialchefforeningen: Det skal være legalt for os at prioritere

DEBAT: Det specialiserede område er under et økonomisk og fagligt pres. Skal kommunerne forsat overholde de økonomiske rammer, skal det være legalt at prioritere, skriver Helle Linnet fra Socialchefforeningen.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helle Linnet
Formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark

Kommunerne har siden kommunalreformen haft stort fokus på det specialiserede område. De kommunale budgetter var i overgangen fra amtsligt til kommunalt regi udfordret af dette ”ustyrlige område” – og den kommunale ledelse udfordret i at sikre, at den fornødne faglighed var til stede i tilbuddene.

Men kommunerne fik styr på budgetterne, og de fik også sikret, at de enkelte tilbud fortsat blev udviklet, så borgere med funktionsnedsættelser får den korrekte behandling og pædagogiske indsats.

Kommunerne i landets fem regioner gik ved kommunesammenlægningerne sammen om rammeaftaler, der var med til at sikre, at også de mere højtspecialiserede tilbud kunne bevares med udgangspunkt i en fælleskommunal finansiering.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Atter udfordret økonomisk og fagligt
Store omlægninger på især voksenområdet har i de senere år betydet, at de tilbud, vi giver i dag, langt hen ad vejen er både bedre og billigere. Vi har haft succes med at samle vores indsatser for borgerne i stedet for at give hjælpen i eget hjem.

Hjælpen gives også på en langt mere fleksibel måde, som giver de fagprofessionelle medarbejdere med kontakt til borgerne mulighed for at yde en helhedsorienteret indsats, i stedet for at mange faggrupper skal inddrages i indsatsen til den enkelte borger. Og så bruger vi teknologi i den udstrækning, det giver mening for borgerne.

De unge, der kommer ind i systemet, er langt dyrere end de ældre, der forlader det.

Helle Linnet
Formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark

Tilgangen i indsatserne er rehabiliterende. Det betyder, at vi ser på de udviklingsmuligheder, det enkelte menneske har for at kunne leve et så selvstændigt og værdigt liv som muligt – med den fornødne støtte.

Både i de enkelte kommuner og i rammeaftaleregi har der de senere år været målsætninger om gradvist at reducere budgetterne for at kunne leve op til de økonomiske rammer, som Folketinget udstikker for kommunerne. Det er hidtil lykkedes på fornem vis ved at effektivisere driften og ved at omlægge tilbuddene, stort set uden at det har påvirket kvaliteten i indsatsen til borgerne.

Flere unge har ondt i livet
Nu er der gået ti år siden kommunalreformen, og vi kan se, at vi igen er udfordret både økonomisk og fagligt på det specialiserede område. Vi ser i disse år nye grupper af unge, der har brug for hjælp – unge med selvskadende adfærd, spiseforstyrrelser, angst og som er udadreagerende. Det kræver individuelle løsninger.

I nogle tilfælde har vi dem ikke på hylden i kommunen, i andre tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at se, hvad der vil virke for den enkelte unge. Vi oplever desværre også tilfælde med unge, som bliver kastebold mellem forskellige specialiserede kommunale, regionale og private tilbud, der må opgive at hjælpe.

Allerede i første halvår af 2017 kan vi se, at disse unge fylder mere i budgetterne. Det er både på børne- og ungeområdet, og det fortsætter ind i voksenområdet. Så vi skal på én gang skære ned på økonomien, samtidig med at vi skal rumme disse behandlingskrævende unge.

Det betyder, at vi må prioritere yderligere i indsatserne for at finde rum til tilbuddene til de unge – tilbud, der kan koste mange millioner om året.

Økonomiske prioriteringer kan også betyde nej
Hvis vi fortsat skal kunne overholde de økonomiske rammer og samtidig udvikle området, skal vi gøre det legalt at prioritere. De unge, der kommer ind i systemet, er langt dyrere end de ældre, der forlader det. Det kan vores budgetter ganske enkelt ikke rumme. Det kræver prioriteringer, som betyder, at vi må skære i indsatser, og at vi må sige nej – selvfølgelig fagligt velbegrundet.

Skiftende socialministre har forsøgt at udstikke overordnede, lovgivningsmæssige rammer for at gøre det tydeligt, hvilke indsatser og områder der står øverst på politikernes spiseseddel. Men Folketinget har ikke villet bakke op. Og når vi som kommuner ikke kender denne overordnede, politiske prioritering, er det umådeligt svært at leve op til Finansministeriets snævre rammer – og samtidig efterkomme borgernes ønsker.

Vi vil rigtig gerne fortsætte med at udvikle og finde smartere løsninger. Men kære lovgivere – forvent ikke, at vi både kan overholde budgetterne og samtidig undgå enkeltsager, hvor borgere ikke får det, de ønsker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Linnet

Formand for foreningen af social, sundheds og arbejdsmarkedschefer i Danmark ( FSD), formand for Social Udviklingscenter (SUS)
sygeplejerske (Sankt Lukas Stiftelsen 1982), merkonom i ledelse og samarbejde (Næstved Handelsskole 1988), KIOL (Metropol 2013)

0:000:00