Debat

KL: Borgeren skal mødes med individuelle tilbud

DEBAT: Kommunerne skal sætte borgerens behov i centrum, så de med handicap og særlige behov får mulighed for selv at bidrage med det, de kan og vil. Men det kræver samarbejde, skriver formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, Thomas Adelskov. 

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Adelskov
Formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg

Jeg vil gerne starte med at kvittere for, at Altinget har startet en debat om kommunalreformen og de sociale tilbud for mennesker med handicap og særlige behov. Det er en dagsorden, der fylder rigtig meget hos borgerne, hos os i kommunerne og i Folketinget.

Men det er også en dagsorden, som jeg anbefaler at gribe anderledes an, end spørgsmålene til debatpanelet lægger op til: Har kommunalreformen medført afspecialisering på socialområdet, eller er der fortsat højt specialiserede kommunale tilbud for mennesker med handicap og særlige behov? Og har rådgivning og tilbud samme kvalitet over hele landet?

Jeg mener, at præmissen for at stille de spørgsmål er forkert. I stedet skal vi spørge os selv og hinanden: Har kommunalreformen medført bedre løsninger for borgerne på socialområdet, eller er der fortsat for meget silotækning i de højt specialiserede kommunale tilbud for mennesker med handicap og særlige behov?

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Og er vi gode nok til at sammensætte individuelle tilbud, der imødekommer borgernes behov og hjælper dem videre i deres liv?

Borgerens behov i centrum
Lad mig først slå fast: Det er vigtigt, at vi fortsat har højt specialiserede tilbud til borgere, der har særlige behov, som den enkelte kommune ikke kan løfte alene.

Hvis vi skal yde den rette hjælp til en ung kvinde med spiseforstyrrelse, skal vi nøje overveje, om vi skal bevilge borgeren et ophold i et højt specialiseret tilbud langt væk fra hjemmet - eller om vi i højere grad skal arbejde i de almene tilbud?

Thomas Adelskov
Formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg

Det gælder fx ift. mennesker med spiseforstyrrelser, erhvervet hjerneskade eller døvblinde. Det er netop baggrunden for, at Folketinget har indført reglerne om den nationale koordinationsstruktur, som har til formål at sikre, at der eksisterer det fornødne udbud af højt specialiserede indsatser og tilbud til borgere på det mest specialiserede social- og specialundervisningsområde.

Når det er sagt, så er det afgørende, at vi med alle vores tilbud – uanset specialiseringsgrad – har fokus på, hvad der er borgerens behov.

Hvis vi fx skal yde den rette hjælp til en ung kvinde med spiseforstyrrelse, skal vi nøje overveje, om vi skal bevilge borgeren et ophold i et højt specialiseret tilbud langt væk fra hjemmet – eller om vi i højere grad skal have den specialiserede viden ud og arbejde i de almene tilbud?

På den måde kan borgeren fastholdes i uddannelse eller arbejde, og hendes netværk kan støtte hende i at komme sig og blive fri af sin spiseforstyrrelse.

Styrket samarbejde er vejen frem
Det kræver samarbejde at møde borgeren med tilbud på den måde. Samarbejde mellem personalet i de højt specialiserede tilbud, i andre tilbud og i de almene tilbud.

Det fordrer nye kompetencer hos alle, og det er ikke nogen let opgave. Det kræver et vedvarende ledelsesmæssigt fokus, som også skal komme fra os i kommunalbestyrelsen.

Men vi skal ikke desto mindre have som ambition at styrke vores samarbejde – og det skal naturligvis ske uanset om borgeren bor i Gedser eller Skagen.

Kommunerne arbejder hver eneste dag med at kunne gøre det bedre, og vi er siden kommunalreformen kommet meget længere med at få opbygget gode tilbud og indsatser, der støtter borgerne der, hvor de lever deres liv.

Vi er også blevet bedre til at bygge bro til det omgivende samfund og understøtte, at borgerne får mulighed for at bidrage med det, de selv kan og vil. Flere bliver en del af meningsfulde sociale fællesskaber, som betyder, at borgerne får en højere livskvalitet.

Vi har i KL netop offentliggjort et nyt socialpolitisk udspil med overskriften ”Fælles om fremtidens socialpolitik”. Her kommer KL med en række konkrete anbefalinger. Vi håber, at anbefalingerne vil danne afsæt for en lokal og en national dialog om, hvordan den enkelte kommune i årerne fremover udvikler de sociale indsatser.

Der er behov for, at vi alle – herunder kommuner, faglige organisationer, brugerorganisationerne og politikerne på Christiansborg – sætter handling bag ordene, så vi kan fortsætte arbejdet med at skabe det bedste fundament for, at flere fællesskaber åbner sig for borgere med særlige behov, så borgerne kan komme videre i deres liv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00