Debat

S: SOSU'erne skal have lettere adgang til arbejdsmarkedet

DEBAT: I de kommende år vil behovet for arbejdskraft i den sociale sektor stige. Det skal derfor gøre mere attraktivt at uddanne sig inden for sektoren. Det skriver Bjarne Laustsen (S), næstformand for beskæftigelsesudvalget.

Hvis man lægger SOSU-uddannelserne de steder, hvor folk nu engang bor, så bliver de af sig selv mere attraktive. Det skriver Bjarne Laustsen (S), næstformand for beskæftigelsesudvalget.
Hvis man lægger SOSU-uddannelserne de steder, hvor folk nu engang bor, så bliver de af sig selv mere attraktive. Det skriver Bjarne Laustsen (S), næstformand for beskæftigelsesudvalget.Foto: ft.dk
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Laustsen (S)
Næstformand, beskæftigelsesudvalget

Der er ikke enighed om alle udviklingstendenser på arbejdsmarkedet i den sociale sektor. Nogle mener, at meget af arbejdet kan effektiviseres, man kan bruge avancerede tekniske løsninger, og en generel forbedret sundhedstilstand vil nedsætte efterspørgslen. Men derfor står vi alligevel med noget, som ligner en stabil og stigende efterspørgsel på uddannet arbejdskraft inden for den offentlige, sociale sektor.

Det er et faktum, at befolkningen vil blive stadig ældre, og at arbejdsstyrken bliver mindre. Altså vil der også blive et større behov for at styrke udbuddet af arbejdskraft inden for en række velfærdsuddannelser, som dækker alt fra sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter og til bioanalytikere.

Men også andre såsom socialrådgivere og sosu'er bliver en mangelvare, fordi vi også på længere sigt har for få nyuddannede til at fylde hullerne efter de nuværende erhvervsaktive, som går på pension og efterløn. Vi kommer derfor ikke uden om at gøre såvel uddannelserne og jobbene mere attraktive.

De unge skal hentes ind ved, at man gør vejen til arbejdsmarkedet lettere.

Bjarne Laustsen (S)
Næstformand, beskæftigelsesudvalget

Kommunernes ansvar
De unge skal hentes ind ved, at man gør vejen til arbejdsmarkedet lettere. Her er det kommunernes ansvar dels at udbyde flere uddannelsespladser og dels at udvikle de offentlige arbejdspladser henimod et forbedret arbejdsmiljø og en stærk faglighed. En sådan vil motivere mange flere til at søge ind og afslutte en uddannelse i den sociale sektor.

Ellers risikerer vi at ende med et ineffektivt offentligt velfærdssystem, som mangler uddannet arbejdskraft til at betjene borgerne. Manglen på uddannede socialrådgivere er mærkbar i mange kommuner allerede i dag, så der er ingen tvivl om, at der skal uddannes flere.

Deres arbejdsfelt er jo ikke længere ”bare” den sociale sektor, idet der er mange organisationer med ansatte socialrådgivere. Men hvis vi oprettede flere uddannelsespladser rundt om i landet, så kunne man påregne en større søgning.

Hvis man lægger uddannelserne de steder, hvor folk nu engang bor, så bliver de af sig selv mere attraktive. En uddannelse, der skal tiltrække flere, skal naturligvis også løbende ”fikses op”, altså udvikles i takt med de ændrede samfundsmønstre. Men afgørende er vel nok, at arbejdet har med mennesker at gøre.

Ældreplejen er central
Ældreplejen er et helt centralt sted at sætte ind i fremtiden. Vi står allerede nu med flere og flere ældre med et stigende plejebehov. Og det koster naturligvis. Måske kan vi lægge en strategi, som kan dæmpe de økonomiske følger af denne udvikling, og umiddelbart vil det være nærliggende at forebygge mere og at finde flere teknologiske løsninger.

For de kommende ældre skal selvfølgelig ikke opleve en lavere kvalitetsstandard for den praktiske bistand, den personlige pleje og omsorg. Det vil være indlysende at indhente erfaringer med at effektivisere pleje- og omsorgsydelserne ved hjælp af ny teknologi samt ved at omorganisere opgaverne. Kommunerne skal satse yderligere på forebyggende tiltag, så flere ældre stadig kan være (nogenlunde) raske og selvhjulpne.

Det er også muligt, at vi skal samarbejde yderligere med frivillige velfærdsorganisationer, men uden at lægge noget særligt ansvar for den nuværende pleje- og omsorgsopgave. Mange frivillige og pårørende gør dog en stor opgave som for eksempel besøgsvenner, og den service kan vi bestemt få mere glæde af.

Så i takt med, at der uddannes flere, skal vi også overveje både at øge de pårørendes engagement og at finde fornuftige opgaver for frivillige organisationer. En yderligere mulighed for at udvide arbejdskraften i den sociale sektor vil naturligvis være at gå direkte efter at give uddannelses- og arbejdsmuligheder til gruppen af flygtninge, som også på dette felt kan få nogle fremtidsudsigter. Alle disse spørgsmål skal vi søge at finde relevante svar på - ikke bare i de kommende år, men faktisk her og nu.

Dokumentation

Fra 12. maj og en måned frem sætter Socialdebatten fokus på, hvordan man sikrer nok kvalificeret arbejdskraft på det sociale område.

Følg debatten her.

Debatten på Altinget har til formål at fokusere og styrke den fagpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altingets fagportaler derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for forskellige områder.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

0:000:00