Skatteminister svarer på heftig moms-kritik: Vil rydde op i humanitær gavebod

GENMÆLE: Regeringen vil nedlægge momsstøtte til foreninger, fordi ordningen bliver udhulet af frikirker, friskoler og festivaler, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V). Han mener, at Frivilligrådets kritik af forslaget er malplaceret.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener, at Friviligrådet leverer en malplaceret kritik af forslaget om at sløjfe foreningers momsrefusion.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener, at Friviligrådet leverer en malplaceret kritik af forslaget om at sløjfe foreningers momsrefusion.Foto: Krabbe Lars/Polfoto
Rasmus Dahl Løppenthin

Den nuværende momsstøtte til Foreningsdanmark har overlevet sig selv, og derfor foreslår regeringen at droppe ordningen. Sådan lyder meldingen fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) oven på civilsamfundets kritik af forslaget.

“Vi vil gerne gøre det godt for det frivillige foreningsliv, men når man kigger på ordningen, bliver den stille og roligt udvandet i forhold til det, der var det oprindelige formål at tilgodese,” siger han.

I 2007 besluttede Folketinget at give momskompensation til almennyttige formål, og ifølge Karsten Lauritzen var hensigten at tilgodese humanitære, sociale og sygdomsbekæmpende foreninger. Men som årene er gået har en lang række andre formål tilkæmpet sig adgang til midlerne, lyder det.

“Når man gør puljen op, så er der omkring 60 millioner kroner, der går til dem, det egentlig oprindeligt handlede om, og 90 millioner, der går til alt mulig andet. Og det andet bliver der mere og mere af. Jeg synes ikke, det er rimeligt, at en sådan ordning kan benyttes af en zoologisk have eller af en festival,” siger Karsten Lauritzen.

Foreningerne må acceptere, at det er skatteborgernes penge. Og det er helt legitimt, at der er en politisk drøftelse af, om den måde, vi har givet pengene på, er den klogeste.

Karsten Lauritzen (V)
Skatteminister

Alle formål, som modtager momsrefusion er blevet godkendt af Skat, fordi deres midler lever op til ligningslovens krav om, at deres midler "anvendes i almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt øjemed til fordel for en større kreds af personer”.

Altinget har bedt Skatteministeriet sende en samlet liste med de godkendte foreninger, som man ikke mener lever op til det oprindelige formål. Det har man imidlertid afvist.

Vil ramme frikirker
Men ud over zoologiske haver og festivaler peger Karsten Lauritzen på, at museer, friskoler og religiøse grupper i stigende grad får momskompensation.

“Noget af det, man også ser en vækst i, det er frikirker og religiøse foreninger, som i større og større omfang benytter sig af ordningen," siger Karsten Lauritzen.

Hvorfor mener du ikke, at frikirker og andre religiøse foreninger har et almennyttigt formål?

“Dem støtter vi på en lang række andre måder, og de har en række andre skattefordele i forhold til, at de kan få skattefrie bidrag og andet. Mange foreninger, festivaler og andet, som vi forsøger at understøtte på alle mulige forskellige måder, har så også den her mulighed og benytter sig af det. Det er der ikke noget odiøst i. Det kan jeg godt forstå – det ville jeg også gøre, hvis jeg var regnskabsførende i en af de her store foreninger. Men det er ikke det, der var formålet med ordningen i sin tid,” siger Karsten Lauritzen.

Mødrehjælpen bør være glade
Regeringen vil erstatte momsrefusion med en såkaldt reserve på 67 millioner kroner, som er tiltænkt blandt andre Mødrehjælpen. Den sociale organisation har været blandt kritikerne af forslaget, fordi man mener, at det vil ramme socialt udsatte familier. Men man burde være taknemmelig for regeringens indgreb, mener skatteministeren.

"Hvis ikke vi gør noget, kommer der flere festivaler, zoologiske haver og museer, der stille og roligt vil føre til, at Mødrehjælpens andel af de her penge vil blive mindre og mindre de kommende år. Derfor burde de foreninger, der oprindeligt var tiltænkt den her ordning, være glade for, at vi nu går ind og kigger på det,” siger Karsten Lauritzen.

I har ikke udspecificeret, hvordan den såkaldte reserve på 67 millioner kroner skal fordeles. Så du kan vel ikke garantere, at organisationer som Mødrehjælpen ikke mister støtte?

“Foreningerne må acceptere, at det er skatteborgernes penge. Og det er helt legitimt, at der er en politisk drøftelse af, om den måde, vi har givet pengene på, er den klogeste. Eller om der er nogle hensyn, der er vigtigere nu end for ti år siden," siger Karsten Lauritzen.

Hvorfor har I ikke valgt at fremlægge en mere præcis model for, hvordan de 67 millioner kroner skal fordeles?

“Regeringen vil gerne forhandle med Folketingets partier om, hvordan vi skal bruge de her penge. For jeg er sikker på, at de har nogle holdninger til, hvad den rette løsning er. Og det har jeg ønsket frihed til som skatteminister at kunne operere lidt i. Så det er årsagen til det.”

Bredside mod Frivilligrådet
I samme åndedrag åbner han en dør på klem for, at momskompensationen kan overleve i en nedbarberet udgave.

“Man kan godt sige, at vi lægger op til at afskaffe købsmomsordningen, men jeg kan sagtens forestille mig, at det ender med, at vi bare indskrænker ordningen til dem, det i virkeligheden handler om og har handlet om, da man lavede ordningen,” siger Karsten Lauritzen og fastslår:

“Jeg tror på, at vi ender på noget, som er ganske fornuftigt og noget, man både fagligt og politisk kan forsvare.”

Derfor har han heller ikke meget til overs for Frivilligrådets påstand om, at forslaget er "tyveri ved højlys dag".

"Jeg mener, at Frivilligrådet langt hen ad vejen har misforstået deres rolle i mange af de ting, de gør," siger Karsten Lauritzen.

Hvad mener du med det?

"Det tror jeg, jeg kan uddybe i en anden sammenhæng."

Bare uddyb nu.

"Jeg synes, det er en lidt maplaceret kritik fra dem. Den er berettiget for andre, men malplaceret fra deres side. For hvis man dykker ned i tingene, vil man kunne se, at der er gode faglige argumenter for at kigge på ordningen al den stund, at dem, der oprindeligt var tiltænkt momskompensation, bliver stille og roligt udvandet."

Ud over at kalde forslaget "tyveri ved højlys dag", har Frivilligrådet sammen med Dansk Erhverv undret sig over timingen for forslaget.

"Det er et meget mystisk forslag, når vi har en regering, der generelt hylder foreningslivet og netop har lanceret planerne om at lave en ny civilsamfundsstrategi," sagde Frivilligrådets formand, Vibe Klarup, til Altinget fredag.

Men den kritik preller også af på skatteministeren.

“Som jeg forstår det, er hjørnestenen i regeringens frivilligheds- og civilsamfundsstrategi jo ikke offentlig støtte og momskompensation. Det er en lang række andre ting. Og det her udgør et relativt lille hjørne af de mange, mange hundrede millioner kroner, vi giver til det frivillige foreningsliv, og som vi faktisk har besluttet at opprioritere sidste år (med udlodningsloven red.). Jeg synes, det er ude af proportioner at komme med sådan en kritik,” siger Karsten Lauritzen.

Dokumentation

Siden 2007 har Skatteministeriet med udgangspunkt i § 8a i ligningsloven godkendt en lang række foreninger til at få delsvis momsrefusion.

Foreningerne kan kun få momskompensation for udgifter, som de har afholdt for at generere indtægter.

Regeringen lægger nu op til at droppe ordningen, og en lang række foreninger mister dermed tilsammen 155 millioner kroner årligt.

Man lægger op til at droppe ordningen per 1. januar 2018. Dermed vil foreningerne ikke få udbetalt momsrefusion for udgifter, de allerede har afholdt her i 2017.

Foreninger, som ikke er godkendt til at få momsrefusion, vil ikke blive ramt af ordningen. Se den fulde liste af de foreninger, som bliver ramt her.

I forbindelse med besparelsen lægger regeringen op til at oprette en såkaldt "Reserve til støtte af almene foreninger” på 67 millioner kroner.

Man har endnu ikke udspecificeret, hvordan foreningerne kan få adgang til midlerne i den såkaldte reserve.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00