Debat

Spot på menneskerettigheder i dansk lov

PRÆSENTATION: Skal Danmark implementere flere menneskerettighedskonventioner i dansk ret? Det vil Socialdebattens seks debattører bl.a. tage stilling til den kommende måned. Mød panelet og læs mere. 

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udvalget om inkorporering af menneskerettigheder mv. har haft til opgave at fremsætte anbefalinger om, hvorvidt Danmark bør inkorporere flere menneskerettighedsinstrumenter i dansk ret.

Men udvalgets medlemmer er splittede: Mens nogle anbefaler inkorporering af seks FN konventioner, mener andre, at der er risiko for en forskydning af magtfordelingen mellem Folketing og domstole.

Men er alle i Danmark ikke allerede beskyttet af den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK), som er implementeret i dansk lov? Hvilke menneskerettighedskonventioner mangler at blive implementeret, og er vi gode nok til at implementere dem i praksis? Eller skal man måske bare helt droppe de internationalt formulerede rettigheder? osv.

Altinget : social giver nu bolden videre!

Seks personer med særlig viden om, erfaring med, eller engagement inden for området, vil skiftevis give deres indspark til debatten om menneskerettigheder i dansk lov. 

Alle er velkomne til at blande sig i debatten. Send en mail til [email protected].

Læs om denne måneds debattører her:

Jan E. JørgensenJan E. Jørgensen, indfødsretsordfører, Venstre.
Jan E. Jørgensen har en juridisk embedseksamen fra Københavns Universitet. Han blev for første gang valgt ind i
 Folketinget for Venstre i 2011. Udover sit indfødsretsordførerskab er Jan E. Jørgensen også forbrugerordfører. Inden da har han bl.a. fungeret som advokat hos Nordic og Horten, miljøkonsulent, advokatfuldmægtig hos De Samvirkende Købmænd samt direktør i Foreningen for et Bedre Butiksmiljø. 


Mimi JakobsenMimi Jakobsen, generalsekretær, Red Barnet.
Mimi Jakobsen har en bachelorgrad i Tysk og Fonetik fra Københavns Universitet og en Master i Socialt Entreprenørskab fra Roskilde Universitetscenter. Hun tiltrådte som Red Barnets generalsekretær i 2000 efter at have været engageret i dansk politik på topplan i over tyve år. Mimi Jakobsen har bl.a. haft flere forskellige ministerposter og været partileder for Centrum Demokraterne.

Thorkild OlesenThorkild Olesen, landsformand for Dansk Blindesamfund.
Thorkild Olesen er uddannet cand.mag. i historie og religonsvidenskab og har siden 2009 været landsformand for Dansk Blindesamfund. Fra 2011 næstformand i Danske Handicaporganisationer. Han har arbejdet med kommunalreformen som konsulent for Dansk Blindesamfund og DH. Thorkild Olesen skriver, at han arbejder for, at blinde og stærkt svagsynede kan bidrage til og være inkluderet i samfundet. Han har som synshandicappet selv oplevet nødvendigheden af støtte i folkeskolen, ungdomsuddannelse og på videregående uddannelse samt arbejdsmarkedet.

Ole SpiermannOle Spiermann er advokat og partner i Bruun & Hjejle.
Ole Spiermann beskæftiger sig foruden retssager, voldgiftssager og undersøgelser med offentlig og international ret. Han er tidligere professor i folkeret fra Københavns Universitet. Han har sin Ph.D.-grad fra University of Cambridge og er modtager af Københavns Universitets guldmedalje.

Jens Elo RytterJens Elo Rytter, professor, ph.d. i forfatningsret/menneskerettigheder ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet.
Jens Elo Rytters hovedinteresse er de grundlæggende retsprincipper for vores samfund. Hertil hører ikke mindst menneskerettighederne, men også normerne for vores folkestyre og for magtfordelingen mellem de forskellige statsorganer. Hans speciale er Grundlovens menneskerettigheder og europæiske menneskerettigheder, i særdeleshed Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Jens Elo Rytter udgav i 2013 lærebogen "Individets grundlæggende rettigheder", men har desuden publiceret en lang række artikler og debatindlæg om menneskeretlige og forfatningsretlige emner. Han er mangeårigt medlem af bestyrelsen for Institut for Menneskerettigheder.

Jacob MchangamaJacob Mchangama, direktør i den juridiske tænketank Justitia.
Jacob Mchangama opnåede i 2007 sin advokatbestalling hos Plesner, hvor han sad i afdelingen for corporate finance og specialiserede sig i virksomhedsoverdragelser og private equity. Fra 2004-2007 var Jacob Mchangama advokatfuldmægtig hos Eversheds, hvor han beskæftigede sig med generel erhvervs- og selskabsret med fokus på virksomhedsoverdragelser og venture kapital. Han har siden 2005 undervist i internationale menneskerettigheder på Københavns Universitet og har også i en periode undervist i folkeret. Jacob Mchangama er i dag direktør i Justitia, som er Danmarks uafhængige juridiske tænketank med fokus på grundlæggende menneskerettigheder og retssikkerhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Jens Elo Rytter

Professor, Juridisk Fakultet, Københavns Universitet
cand.jur. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 2000)

Mimi Jakobsen

Fhv. minister, MF og partiformand (CD), fhv. generalsekretær, Red Barnet og direktør for Scleroseforeningen
BA.mag. i tysk sprog og fonetik (Københavns Uni. 1979)

0:000:00