Fri konkurrence er ikke bare lykken for sundhedsvæsnet

INTERVIEW: Politikere tager fejl, hvis de tror, at sundhedsvæsnet bliver mere effektivt, hvis bare konkurrencen slippes løs, siger Jes Søgaard, direktør på Dansk Sundhedsinstitut.
Jes Søgaard, direktør for Dansk Sundhedsinstitut, mener ikke, at konkurrence er den sikre kilde til lykke for sundhedsvæsnet.
Jes Søgaard, direktør for Dansk Sundhedsinstitut, mener ikke, at konkurrence er den sikre kilde til lykke for sundhedsvæsnet. Foto: Colourbox
Anders Heissel

I princippet kan man altid effektivisere, men vi er nået til det punkt, hvor vi skal spørge os selv, om vi kan effektivisere mere uden gevaldige investeringer i sundhedsvæsnet.

Jes Søgaard
Direktør for Dansk Sundhedsinstitut

Det er en myte, at konkurrence effektiviserer, så man får samme produktion til en billigere pris. Det er der intet som helst, der tyder på, siger Jes Søgaard, sundhedsøkonom og direktør på Dansk Sundhedsinstitut (DSI).

"Hvis politikerne tror, at sundhedsvæsnet bliver mere effektivt ved at indføre mere konkurrence, så tager de fejl. Det burde Anders Samuelsen have at vide, og rigtig mange folketingsmedlemmer, også langt inde i Socialdemokraterne og SF, tænker ligesom Anders Samuelsen," siger Jes Søgaard.

USA halter bagefter
Han går dermed i rette med især Anders Samuelsen, sundhedsordfører for Ny Alliance, der i et interview i Altinget | Sundhed i denne uge sagde, at regionerne skulle fjernes for at gøre plads til langt mere konkurrence i det danske sundhedsvæsen.

0:000:00