DF og sundhedsministeren indgår kompromis i datastrid

DATA: Sundhedsminister Sophie Løhde (V) giver i sidste øjeblik efter for pres fra Dansk Folkeparti om at indhegne nye regler om deling af sundhedsdata på især medicinområdet.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, har især sammen med Enhedslisten kritiseret regeringens lovforslag på området. 
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, har især sammen med Enhedslisten kritiseret regeringens lovforslag på området. Foto: Liselottblixt.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) får alligevel ikke frie hænder til at fastsætte regler for, hvordan der kan ske en øget deling af sundhedsdata på lægemiddelområdet.

Det står klart efter sundhedsminister Sophie Løhde og Liselott Blixt (DF) mandag holdt et lyn-møde om lovforslaget L184, som Dansk Folkeparti og Enhedslisten havde truet med ikke at stemme for her mindre end en uge før, lovforslaget skulle endeligt vedtages.

”Hun giver efter for vores protester. Hun har nu lovet at ændre lovforslaget, så sundhedsdata ikke kan deles i det omfang, der var lagt op til med lovforslaget,” forklarer Liselott Blixt til Altinget, efter hun alene havde holdt møde med ministeren om lovforslaget, der grundlæggende skal stramme tilsynet med læger og andet sundhedspersonale.

Dokumentation

Om lovforslagets medicindel: 

I lovforslaget foreslås det desuden at give sundheds- og ældreministeren bemyndigelse til at fastsætte regler om, at der kan videregives lægemiddel- og vaccinationsoplysninger fra programmet Fælles Medicinkort (FMK) og Det Danske Vaccinationsregister (DDV) til Lægemiddeladministrationsregistret, som leverer oplysninger videre til Lægemiddelstatistikregistret. Formålet med dette er at øge datakvaliteten i registrene og at tilføre nye oplysninger, hvilket resulterer i, at registrene bliver mere dækkende og anvendelige bl.a. i forhold til myndigheders tilsyn med læger og tandlæger samt til statistik over medicinforbruget i Danmark. Samtidig foreslås det at give ministeren bemyndigelse til at fastsætte regler om, at der bl.a. i tilsynsøjemed kan videregives oplysninger fra Lægemiddeladministrationsregistret.

Ft.dk - fra præsentationen af lovforslaget.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00