EU-kontor kan give 900 arbejdspladser i København

EU: Regeringen vil have det magtfulde EU-agentur for lægemidler til København, og det vil være en gevinst for både Danmark og Europa, lyder det. Tidligere Novo-topddirektør er udnævnt som særlig udsending. 

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Hvis briterne som ventet melder sig ud af EU, skal EU's lægemiddelagentur EMA flytte.

Og den danske regering ser gerne, at det flytter fra London til København.

Det fortæller udenrigsminister Anders Samuelsen, der onsdag fremlagde regeringens planer sammen med Københavns overborgmester Frank Jensen (S), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og Karen Ellemann, der skal vikariere som sundhedsminister, mens Ellen Trane er på barsel.

”Når EMA nu skal flytte, vil det være en kæmpe fordel for hele Europa at have det liggende i Danmark,” siger Anders Samuelsen.

Flere om buddet
En stribe lande har meldt ud, at de ønsker at huse det magtfulde lægemiddelagentur, hvis briterne som ventet melder sig ud af EU.

Læs også: Regeringen vil have EU-agentur til København

”Værtsskabet er der selvfølgelig mange lande, som er interesseret i og vil arbejde benhårdt for, så derfor bliver det ikke nemt at få det til Danmark,” siger Anders Samuelsen og fortsætter:

”Men det betyder ikke, at vi ikke skal prøve. Jeg synes, at vi i Danmark har mange gode argumenter for, at lægemiddelagenturet skal placeres i København.”

Gode danske argumenter 
Han peger på, at København huser nogle af verdens største lægemiddelvirksomheder, og ligesom der findes stærke videns- og forskningsmiljøer inden for life science-området.

”Vi har i København en infrastruktur og kapacitet, der matcher behovene for EMA. Samtidig er der ingen tvivl om, at placeringen af EMA i København vil kunne skabe synergieffekter med danske virksomheder og ikke mindst gøre Danmark et endnu mere attraktivt sted at etablere små og mellemstore virksomheder inden for lægemiddelindustrien,” siger Anders Samuelsen.

Læs også: Ekspert: Gode argumenter for at Danmark skal huse EMA

Med det magtfulde EMA kommer også op mod 1.000 nye arbejdspladser.

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby er lægemiddelmarkedet i EU vigtigt – både af hensyn til patientsikkerheden, men også af hensyn til vækst og økonomiske årsager.

”Vi er klar til at påtage os ansvaret som værtsnation for EU's lægemiddelagentur for at sikre et stærkt og objektivt agentur, som også fremover vil være i stand til at betjene patienter og virksomheder uden at gå på kompromis med patientsikkerheden,” siger Ellen Trane Nørby

Rebien som særlig udsending
Regeringen har i bestræbelserne på at få EMA til København udpeget Novo Nordisks tidligere topdirektør Lars Rebien Sørensen, der stoppede ved årsskiftet, som særlig udsending.

”Lars Rebien har med sit kæmpe netværk og unikke indsigt i området særdeles gode kompetencer i forhold til at få EU's lægemiddelagentur til Danmark,” siger Anders Samuelsen.

Se hele pressemødet: Regeringen præsenterer bud på EU-agentur

Og Lars Rebien ser frem til arbejdet. Han håber, at projektet med at få EMA til København er afsluttet inden for seks til otte måneder.

”Målet er klart, og det er intet mindre, end at vi skal have EMA til København. Og det bliver selvfølgelig en stor opgave,” siger Lars Rebien og fortsætter:

”Vi er ikke ene om budet. Der ligger en række benchmark-analyser, som viser, at vi er med i opløbet, men vi skal helt frem i finalen og vinde kampen. Det vil jeg gøre mit til.”

Stor respekt om EMA
Lars Rebien har som administrerende direktør i Novo Nordisk gennem mange år haft direkte kontakt med EMA, og ifølge ham, er EMA en meget betydningsfuld institution for både patienter i Europa, men også på internationalt plan.

”Der hersker utrolig stor respekt om EMA,” siger han.

Se også: EU-ekspert: Regeringens agentur-mission er et long shot

Lars Rebien nævner specifikt det akademiske niveau i Købenahvn som en fordel:

”Vi har et fantastisk og sprudlende akademisk niveau inden for life science, som vil kunne understøtte EMA.”

Gevinst for Danmark og Europa
Også Københavns overborgmester Frank Jensen glæder sig over, at Danmark har lagt billet på EU's lægemiddelagentur.

”Det er en kæmpe gevinst for hele Danmark – og for Europa – hvis vi får EMA til Danmark,” siger Frank Jensen og fortsætter:

”Vi er en åben og internationalt orienteret hovedstad. Vi har en beliggenhed i centrum af Europa med en international lufthavn og god infrastruktur med metroen. Vi har internationale skoler, og vi har gode hotel- og konferencemuligheder.”

På fredag mødes sundhedsminister Ellen Trane Nørby og overborgmester Frank Jensen med lægemiddelagenturets nuværende direktør i København for at vise, hvad den danske hovedstad har at byde på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Lars Rebien Sørensen

Formand, Novo Nordisk Fonden
cand.silv. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1981), HD i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1983)

0:000:00