Loyal arbejdshest skal fordele sundhedsmilliarder

PORTRÆT: Regeringens yngste minister er på alle måder et politisk dyr: Arbejdshest og polemisk er nogle af de ord, der klæber til Sophie Løhde. Men samtidig vurderes den 31-årige nordsjællænder som den fagligt stærkeste sundhedsminister siden Lars Løkke Rasmussen.

Med sine 31 år er ny sundheds- og ældreminister Sophie Løhde regeringens yngste medlem.
Med sine 31 år er ny sundheds- og ældreminister Sophie Løhde regeringens yngste medlem.Foto: Esben Zøllner Olesen/Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Det kan synes som et dristigt valg at sætte regeringens yngste minister i spidsen for et af landets tungeste ministerier.

Diskussionen om sundhed dominerede især valgkampens første halvdel. Og mens Lars Løkke Rasmussen (V) brugte debatterne til at argumentere for behovet for en begrænset vækst i den offentlige sektor, var han ikke bleg for at overbyde Helle Thorning-Schmidt på sundheden. Eksempelvis blev rød bloks forslag om at bruge 15 milliarder kroner ekstra på sundhed straks efterfulgt af et blåt forslag, som ville bruge 16 milliarder mere på syge og ældre.

Nu er tiden så kommet til at fordele pengene. Og i spidsen for den opgave står 31-årige Sophie Løhde fra Birkerød i Nordsjælland. Trods sin unge alder er Sophie Løhde en erfaren politiker. Allerede som 18-årig blev hun i 2002 valgt til Frederiksborg Amt som landets hidtil yngste amtsrådsmedlem.

Her beskæftigede hun sig især med psykiatri. Et emne, som hun fortsatte med, da hun i 2007 første gang blev valgt til Folketinget. Og fra efteråret 2011 har hun været sundhedsordfører for Venstre.

Jeg kan godt være nervøs for, at hun som ung politiker vil lade sig styre for meget. Men omvendt bliver vi jo alle mere drevne med årene.

Liselott Blixt
Sundhedsordfører, DF

Fagligt tungeste siden Løkke
Alt i alt en levnedsbeskrivelse som gør, at Sophie Løhde kan beskrives som den fagligt stærkeste sundhedsminister, siden Lars Løkke Rasmussen i 2001 flyttede ind i Sundhedsministeriet.

Begge sider af det politiske spektrum anerkender da også Løhdes faglige viden. Eksempelvis skriver tidligere socialdemokratisk sundhedsordfører og nuværende formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, sådan på Facebook:

“Sophie er både skarp og fræk – og vi er bestemt ikke enige om alt – men hun er også en person, der sætter sig ind i tingene, og som kender til sundhedsområdet.”

Og spørger man Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, får ministeren følgende ord med på vejen.

“Sophie er en politiker, som fordyber sig i emnerne og er hurtig til at sætte fingeren på det ømme punkt. Hun har megen viden med sig i bagagen og ved derfor, hvad hun taler om,” siger hun.

DF: Bertel var førstevalget
Blixt var ellers lørdag i pressen med et ønske om at gøre veteranen Bertel Haarder til minister for sundheden. Argumentet var, at uprøvede ministre er for tilbøjelige til at lade sig styre af embedsværket. Og et argument, som hun fastholder, selv om det altså kan tolkes som en direkte kritik af den nyudpegede minister.

“Jeg har set for mange nye ministre, som ikke ved, hvordan de skal agere i samarbejdet med embedsværket. Jeg kan godt være nervøs for, at hun som ung politiker vil lade sig styre for meget. Men omvendt bliver vi jo alle mere drevne med årene,” siger Liselott Blixt.

Blandt såkaldte almindelige danskere er Sophie Løhde et ubeskrevet blad. Mest kendt for sit tidligere forhold til ministerkollega Troels Lund Poulsen samt en episode, da hun sidste efterår pudsede advokater på Berlingske Media som reaktion på, hvad hun oplevede som løgnehistorier i forbindelse med en ny biografi om Lars Løkke Rasmussen.

Formelt begyndte hendes politiske engagement, da hun efter at have været i praktik hos Socialdemokratiet i 9. klasse meldte sig ind i VU. Men Løhde har om nogen fået politikken ind med modermælken. Hendes mor Karin Løhde var i fem år borgmester i Birkerød Kommune, mens også faren Ole A. Jacobsen var engageret i lokalpolitik.

Hårdt arbejde og ingen guldske
Mogens Berth, formand for Venstre i Egedal Kommune, hvor Sophie Løhde siden 2007 er blevet valgt til Folketinget, mener dog, at det er forkert at beskrive det, som om at hun skulle have fået den politiske karriere foræret.

“Jeg kender Sophie som et menneske, der knokler for tingene. Og altid har gjort det, siden hun første gang blev valgt til amtsrådet. Hun er en dygtig og arbejdsom pige, der har arbejdet sig op gennem systemet, og som bestemt ikke er født med en guldske i munden,” siger han.

Arbejdsom og flittig er to ord, der går igen, når man spørger ind til Løhdes politiske profil. Hun er en arbejdshest, der gerne besvarer mails ved midnat eller klokken seks om morgenen. Men samtidig går hun heller ikke af vejen for en god fest, som flere kilder beskriver det.

Polemisk facon skal på hylden
Og dermed minder hun i sin karakteristik meget om den formand og statsminister, som hun nu skal arbejde for. Løkke og Løhde tilhører samme fløj i partiet. En fløj, som også tæller folk som Søren Pind, Carl Holst, Inger Støjberg og Peter Christensen.

Hun er ved flere lejligheder gået på banen som Løkkes væbner – blandt andet i sagen om den føromtalte biografi. Flere politiske modstandere beskriver hende som polemisk. Det er ikke glemt, at hun ved en række samråd og debatter de sidste fire år har hamret løs på rød blok, som derfor nu må forventes at slå igen.

Og skal hun fungere i sin nye funktion som minister, kræver det ifølge sundhedsordfører for Enhedslisten Stine Brix, at hun lægger sin polemiske facon på hylden.

“Det kræver, at hun er i stand til at gennemføre det rolleskift, hvis hun skal blive en velfungerende minister. Hun har for vane at trække tingene meget hårdt op, og her tror jeg, at hun skal øve sig i at blive en mere samlende figur,” siger Stine Brix.

Gammel dame i ungpigekrop
Brix vil dog ligesom Blixt ikke stå tilbage for at rose Løhdes faglige engagement.

“Hun har arbejdet med sundhed i rigtig mange år. Og jeg er ikke i tvivl om, at det er et emne, som optager hende. Og det er en stor fordel at have en minister, som både har viden om og interesse for sit ressortområde,” siger hun.

I Egedal bryder Mogens Berth sig ikke om at betegne Løhde som polemisk.

“Jeg vil nok nærmere beskrive det som, at hun er en pige, som når hun først har sat sig noget i hovedet, så stopper hun ikke. Så helmer hun ikke, før hun har fået det til at fungere. Og så kan hun nok ikke undgå at bære præg af, at hun har den politiske omgangskreds, som hun nu engang har,” siger han.

Erfaring eller ej, så kan Løhde ikke komme uden om, at hun med sine 31 år er regeringens Benjamin. Men som hun tidligere på måneden forklarede det til hjemmesiden Jubii.dk, er det kun på ydersiden, at hun er ung.

“I virkeligheden er jeg meget gammeldags på nogle punkter. Min yndlingsserie ud over alle grænser er Matador. Jeg er en meget gammel dame fanget i en ung kvindes krop.”

Dokumentation

Blå bog:

Sophie Løhde Jacobsen, født 11. september 1983 i Birkerød, datter af direktør Ole A. Jacobsen og kunsthandler og fhv. borgmester Karin Løhde.

Folketingsmedlem for Venstre i Nordsjællands Storkreds fra 13. november 2007.
Kandidat for Venstre i Egedalkredsen fra 2007.

Sundhedsordfører fra 2011, kommunalordfører 2010-2011, forebyggelsesordfører, psykiatriordfører, SU-ordfører og ordfører for Færøerne 2007-2011. Medlem af Sundheds- og Forbyggelsesudvalget, Kommunaludvalget, Europaudvalget, Socialudvalget og Færøudvalget.

Medlem af amtsrådet i Frederiksborg Amt 2002-2006, formand for psykiatriudvalget, næstformand for udvalget for uddannelse, erhverv og kultur og medlem af kulturrådet.
Medlem af kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune 2006-2007, medlem af sammenlægningsudvalget, næstformand for kultur- og fritidsudvalget og medlem af social- og sundhedsudvalget.
Medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden 2006-2008, medlem af forberedelsesudvalget, forretningsudvalget og underudvalget for psykiatri og socialområdet.

Bachelor i erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation, Copenhagen Business School, fra 2004 til 2007.
Projektkonsulent, Kristiansen Strategy, 2007.
Politisk assistent for MF Michael Aastrup Jensen, Christiansborg, fra 2005 til 2007.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00