Debat

Medicinaldirektør: Danmark har brug for life science strategi

DEBAT: Vi har brug for en national life science strategi, der sikrer, at Danmark er med helt fremme i den vigtige forskning og behandling af alvorlige sygdomme. Hvis ikke vi reagerer nu, bliver vi overhalet indenom af andre lande, skriver Anders Thelborg, direktør for medicinalvirksomheden Bristol-Myers Squibb.

Foto: Bristol-Myers Squibb
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Thelborg
Administrerende direktør for Bristol-Myers Squibb

Danske patienter skal have den bedste behandling – også i fremtiden, og danske læger og forskere skal fortsat være blandt de bedste til deres fag. Derfor har medlemmerne i Lægemiddelindustriforeningen for nylig efterspurgt en national life science strategi, gerne med en egentlig minister i spidsen.

En sådan strategi er afgørende for Danmarks mulighed for at tiltrække dygtige forskere og udenlandske investorer, der sammen skaber nye gennembrud - f.eks. på kræftområdet. Det er på høje tid, at der sker noget. Danmark er i øjeblikket ikke konkurrencedygtig. Det er både lettere og billigere at lægge forskningen i andre lande, hvor der er fokus på at fremme både offentlig og privat forskning og samarbejdet mellem de to sektorer.

God økonomi i sundhed
I Danmark er vi gode til at udvikle nye lægemidler. Det gavner patienter verden over og den danske økonomi. Vi eksporterer medicin for over 85 mia. kr., og branchen er kilde til flere end 90.000 jobs. Også fra Bristol-Myers Squibbs side har vi investeret massivt i Danmark. Alene det sidste halvandet år indgik vi fire store samarbejder med danske virksomheder såsom Bavarian Nordic, Novo Nordisk, Galecto Biotech og Dako til en samlet værdi af over 10 mia. kr. Life science branchen er med andre ord en særdeles positiv del af dansk økonomi med et stort potentiale til at sikre mere vækst.

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]

Life science kontor sikrer fremdrift
I udviklingen af en strategi kan danske politikere lade sig inspirere af Storbritannien. Her er premierminister David Cameron ophavsmand til en strategi med målet om at blive global leder inden for life science. Der er oprettet et egentligt kontor for life science i staten, som arbejder aktivt med, at de konkrete tiltag bliver ført ud i livet med effekt. Resultaterne offentliggøres hvert år. Det sikrer fremdrift.

En dansk life science strategi bør især fokusere på:

Danmark er i øjeblikket ikke konkurrencedygtig. Det er både lettere og billigere at lægge forskningen i andre lande, hvor der er fokus på at fremme både offentlig og privat forskning og samarbejdet mellem de to sektorer.

Anders Thelborg
Adminstrerende direktør for Bristol-Myers Squibb

Bedre rammer for forskning. Både når det gælder grundforskning og samarbejde om udvikling af medicin. Det skal være lettere og billigere for udenlandske virksomheder at samarbejde om forskning i Danmark. For eksempel bør der kun være én indgang til klinisk forskning i stedet for en i hver region, som det er tilfældet i dag. Derudover bør politikerne oprette et nationalt center for immunterapi. Danske læger er førende inden for immunterapi til kræftbehandlingen. De er ildsjæle, og deres arbejde lægger år og kvalitet til kræftpatienternes liv. Men det er helt forkert, at lægerne skal bruge en stor del af deres tid på at søge støtte, så økonomien hænger sammen. De bør have et fast og tilstrækkeligt driftsbudget. På den måde kan de koncentrere sig om det vigtige: Forskningen og behandlingen af kræftsyge patienter.

Fra forskning til handling. Forskningsresultaterne skal hurtigt tages i brug. Hidtil har Danmark været et af de lande, der efter endt forskning hurtigt har ibrugtaget ny kræftmedicin til gavn for alvorligt syge patienter. Det ser desværre ud til at ændre sig nu, hvor Danske Regioner etablerer Medicinrådet med udsigt til en sagsbehandlingstid på flere måneder, før den nye medicin kommer ud til patienterne. Det virker paradoksalt, at vi i Danmark på den ene side vil være forrest og bedrive forskning, der frembringer ny, vigtig viden for patienter, læger og samfundet, og på den anden side fremover vil vente med at bringe den nye viden og innovative medicin ud til patienterne.

Hidtil har udviklingen i life science været drevet af virksomhederne selv. Men det er ikke længere nok. Derfor må de danske politikere og myndigheder lægge det nødvendige, nationale fokus, der sikrer udvikling og fremdrift af en af landets største og hurtigst voksende brancher. Vi fra industrien er klar til at yde vores del.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Thelborg

Adm. direktør, Bristol Myers Squibb Denmark
cand.merc. (Copenhagen Business School. 2001)

0:000:00