Overblik: Her er regionernes plan for prioritering af medicin

FAKTA: Danske Regioner har præsenteret en ny model for vurdering af medicin, hvor blandt andet et nyt medicinråd skal vurdere den effekt, som patientgruppen har af den nye medicin i forhold til den eksisterende medicin.

Foto: Lars Helsinghof Bæk/Scanpix
Cecilie Gormsen

Danske Regioners bestyrelse har fredag besluttet en ny medicinmodel, der skal være med til at vurdere, hvilken medicin der skal bruges på de danske sygehuse. 

Et nyt medicinråd
Regionernes to medicinråd – Koordinationsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin (KRIS) og Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) – samles i ét nyt medicinråd, der indtil videre hedder Medicinrådet.

Omkostninger vil ikke indgå i vurderingen af lægemidlers effekt, men til forskel fra i dag vil omkostninger have betydning for, hvorvidt nye lægemidler skal anbefales som standardbehandling, og hvordan ligeværdige lægemidler skal placeres i behandlingsvejledninger.

De overordnede rammer for arbejdet i Medicinrådet fastlægges af Danske Regioners bestyrelse. På baggrund af de politisk givne rammer træffer Medicinrådet uafhængige beslutninger med udgangspunkt i et armslængdeprincip til det politiske system.

Medicinrådets formål
Formålet med medicinrådet er følgende:

  • Medicinrådet sikrer hurtig og ensartet ibrugtagning af nye sygehuslægemidler på tværs af sygehuse og regioner
  • Medicinrådet stiller større krav til dokumentationen for, at ny og eksisterende medicin i både primær og sekundær sektor er til gavn for patienterne
  • Medicinrådet sikrer stærkere grundlag for Amgros’ prisforhandlinger og udbud

Vurdering af nye lægemidler
Det kommende råd skal blandt andet på en skala fra 1 til 6 vurdere, hvor meget mere værdi et nyt medikament giver patienterne. Heriblandt medikamentets livsforlængende effekt, bivirkninger og den helbredsmæssig livskvalitet. Rådet vil kunne nedsætte fagudvalg, der kommer med indstillinger til rådets vurderinger.

Helt centralt i den nye prioriteringsmodel er Amgros, der er regionernes indkøbsorganisation. Amgros skal på baggrund af Medicinrådets vurderinger lave en sundhedsøkonomisk beregning af medicinens værdi for patienten. Jo større fordele medikamentet har for patienten, desto højere pris vil man angiveligt kunne acceptere.

Der fremhæves blandt andet i notatet, at formålet med den nye model er at sikre mere ensartet brug af medicin, bedre behandlingskvalitet og en bedre prisforhandlingsposition for Amgros.

Sammensætning af Medicinrådet
Medicinrådet består af følgende medlemmer:

  • Ét formandsskab bestående af en formand og en næstformand udpeget af regionernes sundhedsdirektørkreds
  • Fem lægefaglige direktører eller cheflæger, én fra hver region
  • Én repræsentant for De Lægevidenskabelige Selskaber
  • Tre kliniske farmakologer udpeget af regionerne i fællesskab
  • Én sygehusapoteker udpeget af regionerne i fællesskab
  • To repræsentanter udpeget af Danske Patienter
  • Én repræsentant fra Sundhedsstyrelsen
  • Én repræsentant fra Lægemiddelstyrelsen
  • Én repræsentant udpeget af Lægemiddelindustriforeningen
  • To faglige repræsentanter kan udpeges af Medicinrådet for en midlertidig periode på to år, hvis rådet finder, at der er behov for at tilføre rådet særlig viden og kompetencer

Medlemmerne af Medicinrådet skal afgive habilitetserklæring på eventuelle personlige eller økonomiske interesser i lægemiddel- og medicoindustrien.

Inddragelse af patienter og virksomheder
Med etableringen af Medicinrådet styrkes inddragelsen af patienter og samarbejdet med lægemiddelvirksomhederne. Danske Patienter får mulighed for at udpege to medlemmer, og Lægemiddelindustriforeningen får mulighed for at udpege ét medlem til Medicinrådet.

Evaluering
Modellen vil blive evalueret efter to års funktion, det vil sige omkring 1. januar 2019, med henblik på at sikre, at Medicinrådet lever op til sit formål, samt at ressourcerne afsat til rådets arbejde bruges mest hensigtsmæssigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00