Patienter: Ny PLO-overenskomst er ukonkret omkring adgang til data

REAKTION: Danske Patienter og KL roser den nye overenskomst mellem de praktiserende læger og det offentlige. Danske Patienter frygter dog, at der stadig bliver for lidt adgang til data i almen praksis.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

De stadig flere patienter med kroniske sygdomme skal glæde sig over den nye overenskomst mellem regionerne og PLO.

LÆS: Ny overenskomst mellem det offentlige og de praktiserende læger 

Det er vurderingen fra Danske Patienter, der dog i første omgang glæder sig over, at aftalen efter 10 måneders forhandlinger overhovedet kom i hus.

”Derudover synes vi, at aftalen peger i retning af at sikre, at almen praksis bliver en integreret del af det samlede sundhedsvæsen,” siger Danske Patienters formand, Camilla Hersom, i en pressemeddelelse.

Fakta
Ny udgave af Altinget: magasin
Septemberudgaven af Altinget: magasin udkommer torsdag med analyser, portrætter og baggrund. 

LÆS HELE MAGASINET HER

Hun peger blandt andet på, at aftalen betyder, at de alment praktiserende læger får en forpligtelse til at holde tråd i sårbare borgere, der bliver udskrevet fra hospitalet.

Det samme gælder for aftalens ordlyd om, at lægerne på sigt skal stå for de hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.

Adgangen til patientdata fra almen praksis har været et kæmpe stridspunkt de seneste år. Især den nuværende ledelse i PLO har ikke villet udlevere data i det omfang som myndigheder, forskere og patientforeninger generelt har efterspurgt.

Skuffet omkring data
Og overenskomsten er her blevet for ukonkret, mener Danske Patienter.

”Deling af data er helt afgørende for, at patienter får en god behandling på tværs af sektorgrænser, så det er positivt, at det er med i aftalen – men vi havde gerne set, at der var mere konkrete aftaler på plads,” siger Camilla Hersom. Hun glæder sig over, at der er indlagt en midtvejsevaluering, en såkaldt milepælsplan i aftalen.

Danske Patienter håber også, at aftalen om differentierede honorarer, vil afhjælpe lægemanglen i nogle områder af Danmark.

Hos KL er man overordnet også positive overfor overenskomsten, som ser som en god byggesten til at udvikle sundhedsvæsenet uden for kommunerne.

"En meget stor del af den indsats foregår i kommunerne, men vi er afhængige af et godt og endnu stærkere samarbejde med de praktiserende læger. Derfor er det rigtig godt, at den nye overenskomstaftale sætter mere fokus på sygebesøg, og hvor afgørende det er, at vi har praktiserende læger over hele landet," siger Thomas Adelskov, der er formand for KL’s social- og sundhedsudvalg.

Dokumentation

Om aftalen

Praktiserende læger skal på sigt stå for hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.

Kontroller af visse kræftsygdomme foretages i almen praksis, ligesom praktiserende læger skal styrke fokus på behovene hos det stigende antal kræftpatienter.

Praktiserende læger får større ansvar for at følge op over for sårbare borgere efter udskrivelse fra hospitalet.

Sygebesøg i borgernes hjem opprioriteres.

Praktiserende læger med mange særligt behandlingskrævende patienter honoreres ekstra ud fra et såkaldt differentieret basishonorar.

Lægedækningstruede områder får en håndsrækning ved, at praktiserende læger i de områder får bedre mulighed for at etablere delepraksis, ansætte læger, som fortsat er under uddannelse, og kompensation ved sygdom og barsel.

Kvalitetsarbejdet i almen praksis styrkes. Ambitionen er, at alle praktiserende læger fremover skal være del af en kvalitetsklynge, som arbejder målrettet med kvaliteten i klinikkerne.

Aftalen løber fra 1. januar 2018 til 31. december 2020.

Økonomi: 
Aftalen betyder flere penge til lægerne. I overenskomstens tredje år vil der være sket en vækst på 660 millioner kroner til lægerne. Pengene går blandt andet til en styrket indsats for kræftpatienter samt patienter med type 2-diabetes og KOL. Samtidig sikrer aftalen, at svage patienter får flere sygebesøg i eget hjem, og at de praktiserende læger får et større ansvar for at følge op på patienter efter udskrivelse fra hospitalet.

Som en del af aftalen indføres et såkaldt differentieret basishonorar til fordel for læger i lægedækningstruede områder og i områder med mange behandlingskrævende patienter. Hensigten er, at det skal forbedre lægedækningen de steder i landet, hvor der i dag er for få praktiserende læger.

Kilde: Danske Regioner 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Freitag

Fhv. formand, PLO, speciallæge i almen medicin
cand.med. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00