PLO-lovindgreb klar til folketingssalen

PLO: Få dage efter regeringen varslede økonomisk indgreb i de strandede PLO-forhandlinger, er den fungerende sundhedsminister nu klar med et lovforslag. Det skal fortsætte det nuværende økonomiloft. (OPDATERET)

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) bebudede fredag, at regeringen var på vej med et lovforslag, der skal fortsætte det økonomiloft over almen praksis, som står til at udløbe.
Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) bebudede fredag, at regeringen var på vej med et lovforslag, der skal fortsætte det økonomiloft over almen praksis, som står til at udløbe.Foto: Steen Evald
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det kan godt være, at PLO og Danske Regioner ikke kan blive enige om en ny overenskomst. Men uanset hvad, så fortsætter det nuværende loft over økonomien i almen praksis, indtil parterne er enige om et nyt.

Det er essensen i det lovforslag, som regeringen har sendt i høring og onsdag fremsætter i folketingssalen.

Læs mere: Forhandlinger brudt sammen mellem PLO og Danske Regioner

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) bebudede fredag, at regeringen vil forlænge økonomiloftet, som mange praktiserende læger er voldsomme modstandere af. Det skete efter at Danske Regioner og PLO samme dag foreløbigt opgav at forhandle videre om en ny overenskomst.

Læs mere: Regeringen varsler økonomisk indgreb over for læger

Økonomiloftet betyder, at udgifterne i almen praksis ikke må stige over det fastsatte niveau. Sker dette alligevel, skal lægerne via økonomiloftet kollektivt betale overskridelsen tilbage.

”Regionerne har bedt om, at det nuværende økonomiprotokollat (økonomiloft), som fastlægger den økonomiske ramme for almen praksis, forlænges. Det vil vi selvfølgelig levere på, og derfor er vi også gået i dialog med Folketingets partier, og det er min klare forventning, at der er fuld opbakning til en forlængelse,” sagde Karen Ellemann i en skriftlig kommentar til Altinget fredag.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har meldt ud, at de vil støtte forslaget, som man kan læse mere om her.

Hos de praktiserende lægers organisation PLO er man ikke glad for lovindgrebet.

Tidligere tirsdag fortalte PLO-formand Christian Freitag, at han mener, at regeringen blander sig i forhandlingerne.

”Det er stærkt problematisk, hvis Folketinget vælger at lovgive om detaljer i en eksisterende aftale mellem myndighederne og de praktiserende læger og dermed forsøger at presse den ene part i et forhandlingsforløb,” sagde Christian Freitag til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00