Holstein: Transportministeren trak i nødbremsen

POSTNORD: Transportminister Ole Birk Olesen (LA) får en næse for PostNord-sagen, men det kunne have været endt værre. ”Det lykkedes for Ole Birk at tøjle sit temperament og udvise en for ham unaturlig ydmyghed,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) har tirsdag fået en næse for sin ageren i sagen om PostNord.

Og han kan takke sig selv for, at det ikke gik endnu værre, lyder konklusionen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Transportministeren trak i nødbremsen. Efter han i starten af forløbet havde optrådt småarrogant og bedrevidende, skiftede han kurs i slutningen af sidste uge. Det var meget, meget klogt af ham,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Det stod klart allerede i sidste uge, at Dansk Folkeparti som udgangspunkt ikke ønskede at vælte Ole Birk Olesen på postsagen. Men hvis ministeren ikke havde kunnet få over sine læber at beklage håndteringen, havde han væltet sig selv. Den største fare for Ole Birk Olesen har hele tiden været ham selv.”

Læs også: Ole Birk beklager: Det har ikke været godt nok

Tirsdag morgen var der krisemøde i Finansministeriet med partierne bag postforliget, hvor både Ole Birk Olesen og finansminister Kristian Jensen (V) deltog. Efter mødet beklagede Ole Birk Olesen, mens Dansk Folkeparti annoncerede, at der formentlig ville blive tale om en næse. Og transportministeren får en næse, slår DF-formand Kristian Thulesen Dahl fast efter et gruppemøde:

”Jeg vurderer, at han (Ole Birk Olesen, red.) allerede har fået en næse. Når han selv går ud efter morgenens møde og gør det klart, at han har forstået, at han ikke har orienteret Folketinget tilstrækkeligt, så er det vel det samme som at erkende, at han simpelthen ikke har behandlet Folketinget ordentligt. Og det dur jo ikke,” siger Kristian Thulesen Dahl. 

Læs også: Få overblikket over PostNord-sagen

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er det helt naturligt, at regeringens støtteparti har holdt transportministeren på pinebænken så længe.

”Ellers havde man næppe fået ham til at beklage forløbet. Der er ikke noget underligt i, at man lader en presset ministers optræden på et samråd afgøre, om han kan blive siddende. Det er set mange gange før,” siger Erik Holstein.

Læs også: DF og opposition kritiserer Ole Birk Olesen i Postnord-sag

Ole Birk Olesens fremtid som minister ser altså ud til at være sikret for nu, men der venter stadig et stort arbejde for Ole Birk Olesen, fortæller Erik Holstein.

”Nu lykkedes det Ole Birk at tøjle sit temperament og udvise en for ham unaturlig ydmyghed. Men skal han holde perioden ud, skal der meget mere til,” siger Erik holstein og fortsætter:

”Transportministeren skal have repareret relationerne til de andre transportordførere, naturligvis først og fremmest Kim Christiansen fra DF. Og så skal han anlægge et politisk snit, der er mere realistisk. For der er ikke antydning af flertal for en liberalistisk transportpolitik.”

Læs også: PostNord mangler 2,3 milliarder kroner

Og sagen om PostNord har bestemt ikke gavnet Liberal Alliance, vurderer Erik Holstein – den har nærmere skadet partiet.

”Dels fordi det igen var en af deres ministre, der var i knibe. Men også fordi LA fik ventileret en trussel om at trække alle deres ministre, hvis Ole Birk faldt. Det skabte irritation i resten af blå blok – og nogle er ligefrem begyndt at tale om ’LA’s trusselskultur’,” siger Erik Holstein med henvisning til Liberal Alliances mange trusler om at vælte V-regeringen, inden partiet selv fik ministerposter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00