Svend Auken indrømmer biobrændstof-fejl

NYHED: Politikerne sætter nu spørgsmålstegn ved, om man skal opfylde Danmarks målsætning om biobrændstof. Svend Auken erkender også at have været blind for problemerne med 2. generations-biobrændstof.
Først den ene vej - og så den anden vej. Svend Auken (S) erkender nu, at det var en fejl at opstille mål for biobrændstof.
Først den ene vej - og så den anden vej. Svend Auken (S) erkender nu, at det var en fejl at opstille mål for biobrændstof.Foto: Flindt/Altinget
Christian Juhl Mølgaard

Jeg mener, at EU helt bør opgive målet om 10 pct. biobrændstof i 2020. Det var simpelthen en fejl, og det er meget ulykkeligt.

Svend Auken (S)
Tidligere miljøminister

Fødevarekrisen kradser verden rundt, og det får nu betydning for Danmarks ambition om, at 5,75 pct. af alt brændstof til køretøjer skal være biobenzin inden 2010.

I gårsdagens udgave af dagbladet Politiken advarer klimaminister Connie Hedegaard (K) om, at hun ikke vil fastholde det danske mål, med mindre EU opstiller strenge krav til, at mere biobenzin skal laves af landbrugsaffald - frem for afgrøder, der kan spises i stedet for.

"Biobrændstof er kun en af årsagerne til fødevarekrisen, men en væsentlig en. Vi skal ikke putte mad i benzintanken", siger hun til Politiken og fortsætter: 

"Så længe, vi ikke er sikre på, at biobrændstoffet er tilstrækkelig bæredygtigt - både miljømæssigt, socialt og i forhold til fødevaresituationen - så kan vi ikke satse på det."

Oppositionen erkender fejl
Såvel Socialdemokraterne som Socialistisk Folkeparti lovpriste i en periode biobrændstof. Og de har flere gange voldomt kritiseret regeringen for at nøle med at indføre den nationale målsætning. De erkender nu, at det var en fejl at opstille mål.

"Jeg tror, vi alle er blevet klogere undervejs. Den nuværende situation gør, at vi må være uhyre forsigtige," siger SF's klimaordfører, Anne Grete Holmsgaard, til Politiken.

Tilsvarende må tidligere miljøminister Svend Auken (S) nu erkende, at man har et standpunkt, til man tager et nyt:

"Jeg har nok været lidt fascineret af mulighederne for 2. generation af biobrændstof. Men nu viser udviklingen desværre, at i det samlede regnestykke er biobrændstoffet for skadeligt for både natur, miljø og fødevaresituationen," siger Svend Auken og fortsætter:

"Derfor vil jeg faktisk gå endnu videre end Connie Hedegaard: Jeg mener, at EU helt bør opgive målet om 10 pct. biobrændstof i 2020. Det var simpelthen en fejl, og det er meget ulykkeligt."









0:000:00