Ingen ekstra penge til maskinmesteruddannelsen

KVOTER: Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil ikke give flere penge til maskinmesteruddannelserne. Det møder kritik hos Maskinmestrenes Forening, som mener, det vil medføre mangel på maskinmestre.

Der bliver sat et loft af økonomiske årsager. Der er blevet brugt 380 millioner kroner for meget, og de penge skal jo findes.

Brian Mikkelsen (K)
Økonomi- og erhvervsminister

Brian Mikkelsen slår nu fast, at maskinmesteruddannelsen ikke vil få tilført flere penge. Det sker af økonomiske grunde, forklarer han.

"Der bliver sat et loft af økonomiske årsager. Der er blevet brugt 380 millioner kroner for meget, og de penge skal jo findes."

Maskinmestrenes Forening har efterspurgt en ekstra bevilling på 10 millioner kroner om året, efter det med genopretningspakken og senere med finansloven blev vedtaget, at der skal være begrænset optag på uddannelserne til maskinmester og skibsofficer. Denne vedtagelse er ikke faldet i god jord hos Maskinmestrenes Forening, som vil have mulighed for at optage alle, der søger ind på uddannelserne.

Mangel på maskinmestre
Hos Maskinmestrenes Forening skønner man, at begrænsningerne vil medføre en markant mangel på maskinmestre fremover. Det sker, fordi der i forvejen er en lav ledighedsprocent blandt maskinmestre på trods af en fordobling af optaget på uddannelserne inden for de sidste tre år. Samtidig forventer Maskinmestrenes Forening en øget efterspørgsel af maskinmestre de kommende år som følge af en øget vækst i en række industrier inden for eksempelvis offshore, skibsfart og udvikling af vedvarende energi.

Kritikken møder opbakning fra Bjarne Laustsen (S), som mener, det er adsurd at bremse en fremtidig vækst inden for vedvarende energi.

"Det er tåbeligt at skære ned på det, vi skal leve af i fremtiden."

Andre muligheder
Men Brian Mikkelsen fastslår, at der ikke er nogle, der med sikkerhed kan vide, at der vil blive mangel på maskinmestre. Samtidig gør han opmærksom på, at der også er andre lignende uddannelsesmuligheder.

"Man kan sagtens få tilsvarende kompetencer på andre uddannelser såsom diplomuddannelsen inden for stærk strøm og maskine eller som autoriseret vvs- eller el-installatør."

Det afviser Maskinmestrenes Forening, som mener, Maskinmesteruddannelsen er helt unik.

"Maskinmesteruddannelsen er speciel, fordi den er polyteknisk. Der er en lang række forskellige fag såsom stærk strøm, svag strøm, maskinteknik og ledelse, og der er ikke andre professionsbachelorer, der indeholder et lignende polyteknisk element," fastslår Per Jørgensen, formand for Maskinmestrenes Forening. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Per Jørgensen

Cheflæge i Human First, Region Midtjylland, fhv. lægefaglig direktør, Psykiatri og Social, Region Midtjylland
dr.med. (Aarhus Uni. 1999), cand.med. (Odense Uni. 1978)

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

0:000:00