Elever klarer sig bedre efter efterskoleophold

NYE TAL: Unge, der tager 10. klasse på efterskole, har højere chance for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Det viser nye tal fra Efterskoleforeningen. Eleverne er særligt motiverede, forklarer direktør i Danmarks Evalueringsinstitut.

Danskundervisning på Faarevejle Fri- og Efterskole.
Danskundervisning på Faarevejle Fri- og Efterskole.Foto: Niels Ahlmann Olesen
Tyson W. Lyall

Det kan godt være, efterskolerne giver noget ekstra til en gruppe elever. Det er fint. Men som samfund er det en anden gruppe, vi bør have særlig opmærksomhed på.

Mikkel Haarder
Direktør, EVA
Fakta

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er registerbaseret og bygger på ca. 1,4 millioner skoleelever, der i perioden 1995-2015 har afsluttet grundskolen. Elever på specialinstitutioner er ikke medtaget.

Undersøgelsen er gennemført af analysebureauet Moos-Bjerre og Lange, som med egne ord har ”renset for sociale faktorer og forskelle i elevsammensætning”.

Moos-Bjerre og Lange skriver, at resultaterne er ”fremkommet via statistisk analyse, der korrigerer for elevernes køn, fødeår, forældreindkomst og -uddannelse, moderens civilstatus, indvandrer-/efterkommerstatus, karakterer ved folkeskolens afgangsprøve og om eleven har modtaget støtte og foranstaltning under serviceloven”.    

Kilde: Moos-Bjerre og Lange

Unge, der tager 10. klasse på efterskole, har 11 procent højere sandsynlighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse end unge, der afslutter grundskolen med 9. klasse.

Sammenligner man med 10. klasseeleverne fra folkeskolen, er forskellen endda endnu højere.

Det fremgår af en ny undersøgelse, som analysebureauet Moos-Bjerre og Lange har lavet for Efterskoleforeningen. Undersøgelsen er registerbaseret og bygger på cirka 1,4 millioner skoleelever, der afsluttede grundskolen mellem 1995-2015.

0:000:00