Debat

GL-formand: Der er brug for politisk handling i kampen om elever

DEBAT: Gymnasierne konkurrerer lige nu om eleverne for at få økonomien til at hænge sammen. Men den skærpede konkurrence truer princippet om geografisk nærhed og lige adgang til uddannelsesudbud i hele landet, og der er derfor akut brug for politisk handling, skriver Annette Nordstrøm Hansen.

Foto: Gymnasieskolernes Lærerforening
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Annette Nordstrøm Hansen
Formand for Gymnasieskolernes Lærerforening

Det haster med at formulere nye regler for fordeling af elever på gymnasierne. Hovedproblemet er, at vi i dag har et system, der ikke i tilstrækkelig grad udstyrer de regionale fordelingsudvalg med bestemmelser, der forpligter skolerne. Langt hen ad vejen har fordelingsudvalgene en rådgivende funktion, som skolerne kan vælge at sidde overhørig. Det kan give bagslag og føre til spild af skattekroner og brud med hævdvundne uddannelsespolitiske principper.

Kamp om eleverne
Skolerne kæmper om at få så mange elever som muligt for at få økonomien til at hænge sammen. Det skyldes, at skolerne får økonomisk tilskud per elev. Derfor er interessen for at afgive elever til hinanden begrænset. Kampen om eleverne afspejler sig for eksempel i skolernes markedsføring. I 2015 brugte VUC, erhvervsskoler, almene gymnasier og hf-kurser over 170 millioner kroner på markedsføring.

Samtidig har mange skoler investeret massivt i nye bygninger til trods for, at ungdomsårgangene bliver mindre i de kommende år. Det skaber overkapacitet på bygningssiden.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Geografisk nærhed og lige adgang truet
Den skærpede konkurrence og kamp om eleverne truer også det vigtige danske uddannelsespolitiske princip om, at der skal være geografisk nærhed og lige adgang til uddannelsesudbuddet i hele landet.

Faren er, at mindre skoler i yderområder risikerer at måtte lukke, fordi de mister elever til større skoler i og omkring storbyerne. Dermed efterlades en række elever med store pendlerafstande til nærmeste uddannelse, og det er ifølge flere undersøgelser en væsentlig barriere for at gennemføre en ungdomsuddannelse.

Den skærpede konkurrence og kamp om eleverne truer også det vigtige danske uddannelsespolitiske princip om, at der skal være geografisk nærhed og lige adgang til uddannelsesudbuddet i hele landet.

Annette Nordstrøm Hansen
Formand for Gymnasieskolernes Lærerforening

Haster med politisk handling
At undervisningsminister Merete Risager er vendt på en tallerken og har givet dispensation til, at gymnasierne i Aarhus kan fravige reglerne for fordeling af elever, er selvfølgelig positivt. Det kan midlertidigt hindre en ny situation som på Langkaer Gymnasium, hvor 80 procent af eleverne i årets 1. g-klasser har anden etnisk baggrund end dansk.

Men dispositionen løser i sig selv langt fra de massive udfordringer, der er med at koordinere og styre kapaciteten og uddannelsesudbuddet mellem de gymnasiale uddannelser. Her er der akut behov for at udvikle et nyt og mere forpligtende regelsæt, der kan træde i kraft hurtigst muligt. Derfor haster det med politisk handling.    

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Nordstrøm Hansen

Fhv. formand, Gymnasieskolernes Lærerforening
cand.mag. i dansk og samfundsfag (Københavns Uni. 1984)

0:000:00