Dansk kritik af EU-bistand til Mugabe

BISTAND: Efter 13 års pause genoptager EU nu støtten til Robert Mugabes styre i Zimbabwe. 1,7 milliarder kroner sendes afsted til landet de næste fem år, og det undrer en række danske politikere, som kalder det for en blåstempling af styret.

Ved topmødet mellem Afrika og EU i Bruxelles sidste år deltog Zimbabwes præsident Robert Mugabe ikke, da han har indrejseforbud i unionen. De næste fem år kan han dog se frem til støtte fra EU i form af 1,7 milliarder bistandskroner. 
Ved topmødet mellem Afrika og EU i Bruxelles sidste år deltog Zimbabwes præsident Robert Mugabe ikke, da han har indrejseforbud i unionen. De næste fem år kan han dog se frem til støtte fra EU i form af 1,7 milliarder bistandskroner. Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Tyson W. Lyall

Det er meget voldsomt at begynde at lette på presset på Mugabe. Det er et signal om, at man accepterer hans metoder. Vi har endnu til gode at se ham skabe resultater inden for menneskerettigheder og demokrati. Så længe vi ikke ser mere udvikling, så er det forkert at give ham direkte bistand. Det er en blåstempling, som ikke klæder EU

Rina Ronja Kari
MEP, Folkebevægelsen mod EU
Fakta
Dansk bistand til Zimbabwe:

Den danske udviklingsstøtte til Zimbabwe er gradvist øget siden 2009. 

For perioden 2013–2015 er der bevilget 525 millioner kroner til Zimbabwe i bilateral udviklingsbistand. Bistanden går til demokratisering, menneskerettigheder, infrastruktur og privatsektordrevet landbrug.

Den danske regering valgte i september 2013 at stoppe den direkte bistand til statsinstitutioner i Zimbabwe. I stedet gives midlerne til  internationale og lokale organisationer.

Kilde: Udenrigsministeriet

Mens den danske regering i 2013 stoppede den direkte støtte til Robert Mugabes styre i Zimbabwe, så sender EU nu for første gang i 13 år bistandsmidler til det sydafrikanske land.

234 millioner euro (ca. 1,7 milliarder kroner) har EU afsat til Zimbabwe frem mod 2020, og det møder bred kritik blandt danske politikere på Christiansborg og i Bruxelles.

”Jeg er dybt kritisk over for, at man giver direkte støtte til et styre, som Robert Mugabes. Det er grundlæggende et problem at støtte stater, der ikke overholder fundamentale menneskerettigheder. Den direkte støtte er en indirekte blåstempling af staterne, og det bryder jeg mig ikke om. I et tilfælde som Zimbabwes forstår jeg det simpelthen ikke,” siger udviklingsordfører Mette Bock (LA).

0:000:00