Lykke Friis nr. 3 i upopulær regering

MENINGSMÅLING: Lykke Friis får en tredjeplads, når vælgerne skal give de 19 ministre karakterer. Men regeringen er så upopulær, at tredjepladsen kun svarer til en karakter lige under middel.
Lykke Friis er kun overgået af Per Stig Møller (K) og Bertel Haarder (V), når vælgerne skal vurdere ministrenes indsats. En placering der dog kun svarer til en karakter lige under middel.
Lykke Friis er kun overgået af Per Stig Møller (K) og Bertel Haarder (V), når vælgerne skal vurdere ministrenes indsats. En placering der dog kun svarer til en karakter lige under middel.Foto: Sidsel Brandt Hasberg/Altinget.dk
Peter Baggesgaard Hansen
Klima- og energiminister Lykke Friis (V) er i toppen af listen, når vælgerne vurderer ministrenes indsats. Det på trods af at vælgerne vurderer hendes indsats til lige under middel.

En ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget, viser nemlig, at kun to ministre vurderes til over middel. I analysen er 1.451 repræsentativt udvalgte personer blevet bedt om at vurdere ministrenes indsats efter regeringsrokaden i februar. Svarpersonerne har givet samtlige ministre karakterer fra 0-10, hvor 0 er yderst dårligt og 10 yderst godt.

Lykke Friis får 4,8, og selv om karakteren er lige under middel, kan hun bryste sig af kun at være overgået af de to veteraner kulturminister Per Stig Møller og indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V).

Trækker på enorm kapital
Politisk kommentator Niels Krause-Kjær mener, at vælgernes vurdering af Lykke Friis skal ses i sammenhæng med det generelle billede af regeringen:

”Der er to ting, der påvirker vurderingen af hende. For det første er hun en del af en regering, som ikke har særlig meget tur i den. Det trækker ned. For det andet er der det generelle billede af hende, der har været igennem mange år, som trækker op,” siger Niels Krause-Kjær.

Efter COP15 kunne man have lagt en meget ambitiøs 'nu skal vi redde verden'-linje, eller man kunne have betragtet det som en fiasko og taget en begravelsesmine på. Der mener jeg, at hun i sit udtryk har fundet en god balance, som har været troværdig, og det er der kvitteret for i den her måling.

Niels Krause-Kjær
Politisk kommentator

Han vurderer, at placeringen som nr. 3 derfor ikke skal ses som en blåstempling af hendes præstationer som minister:

”Hendes placering har mere at gøre med den position, hun i øvrigt har i offentligheden, end den er direkte knyttet til hendes gerning som minister. Det er svært at gå ind og se, hvad det i givet fald skulle være for nogle politiske initiativer igennem det sidste halve år, der har gjort, at hun er på den tredjeplads,” siger Niels Krause-Kjær.

Politisk kommentator ved Berlingske Tidende, Thomas Larsen er enig i, at den høje placering ikke skal ses som et resultat af politiske præstationer:

”Det er ikke nødvendigvis en anerkendelse af hendes indsats som minister, men derimod et vidnesbyrd om, at hun stadigvæk trækker på en enorm kapital, fordi hun var en meget populær og meget kendt skikkelse, da hun blev udpeget,” siger Thomas Larsen og uddyber:

”Da hun blev minister, var der flere, der sagde, at hun blev Venstres Connie Hedegaard. En kvinde som roses for sin integritet, sin intelligens, sine kommunikationsevner osv. Så hun stod fabelagtig godt fra start.”

Dokumentation
Spørgsmål: Der er nu gået ca. 100 dage siden den store ministerrokade 23. februar. Hvordan vurderer du ministrenes indsats siden da på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er det dårligste og 10 er det bedste. (Hvis der er nogle ministre, du mener ikke at kunne vurdere, undlader du bare at skrive et tal ud for vedkommende.)

1.Kulturminister Per Stig Møller (K)5,7
2.Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V)5,4
3.Klima- og energiminister Lykke Friis (V)4,8
4.Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)4,5
5.Udviklingsminister Søren Pind (V)4,4
6.Erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen (K)4,2
7.Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V)4,2
8.Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V)4,1
9.Skatteminister Troels Lund Poulsen (V)4,0
10.Transportminister Hans Chr. Schmidt (V)4,0
11.Justitsminister Lars Barfoed (K)4,0
12.Undervisningsminister Tina Nedergaard (V)3,8
13.Integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V)3,8
14.Socialminister Benedikte Kiær (K)3,7
15.Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K)3,7
16.Fødevareminister Henrik Høegh (V)3,5
17.Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)3,4
18.Miljøminister Karen Ellemann (V)3,3
19,Udenrigsminister Lene Espersen (K)2,5


Målingen er foretaget på nettet på baggrund af 1451 repræsentativt udvalgte svarpersoner. Undersøgelsesperiode 27/5 til 2/6 2010.

0:000:00