Morten Helveg bliver ordfører for energisikkerhed

EU: De Radikales europaparlamentariker, Morten Helveg Petersen, er blevet valgt som den liberale gruppes ordfører på energisikkerhed. EU skal blive mindre afhængig af russernes gas og sheikernes olie, siger Helveg.

Foto: Pressefoto
Morten Øyen

Det nye Europa-Parlament fordeler for tiden ordførerskaber i stor stil. Og De Radikales Morten Helveg Petersen er blevet valgt til den liberale ALDE-gruppes mand, når det gælder den europæiske energisikkerhed.

”Det er jeg rigtig glad for, for det er rigtig højt oppe på dagsordenen. Ikke mindst for de Central- og Østeuropæiske lande, som er sindssygt bekymrede – og med god grund – for hvad der sker mellem Rusland og Ukraine,” siger Morten Helveg Petersen.

Konkret skal han i samarbejde med ordførerne fra de andre grupper i Parlamentet formulere et svar til EU-Kommissionens udspil om energisikkerhed. Og det er et spørgsmål, han allerede har mærket, der fylder meget i Europa-Parlamentet.

”Hvis der er et indtryk, jeg har fået i løbet af de første par måneder af Parlamentets arbejde, så er det, hvor dybt de her spørgsmål stikker. Altså, hvor alvorlig den situation er med Rusland, og hvordan den opleves af mine kollegaer fra central- og østeuropæiske lande. Hjemme i Danmark kan det godt være en diskussion, hvor vi ikke helt mærker intensiteten af den. Men når man lytter til central- og østeuropæiske kollegaer, så er det her bare en sindssygt vigtig diskussion,” siger Morten Helveg Petersen.

Hvis der er et indtryk, jeg har fået i løbet af de første par måneder af Parlamentets arbejde, så er det, hvor dybt de her spørgsmål stikker.

Morten Helveg Petersen (R)
Europa-parlamentariker

Han håber, han kan være med til at sætte nogle klassiske danske fingeraftryk i arbejdet: Skubbe på for energieffektviseringer og få øget andelen af vedvarende energi mest muligt. Og for Helveg er det helt i tråd med det sikkerhedspolitiske aspekt i energipolitikken.

”Den her diskussion handler jo i høj grad om, hvordan vi kan blive uafhængige af russernes gas og sheikernes olie. Og hvis vi vil være uafhængige af Putin og oliesheikerne, skal andelen af vedvarende energi også udgøre en større del af den samlede energiforsyning,” siger Morten Helveg Petersen.

Morten Helveg Petersen er også næstformand for Industriudvalget i Europa-Parlamentet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00