GDA's skæbne rykker et skridt nærmere

GDA: Efter et kompromisforslag om mærkning af fødevarer blev vedtaget i tirsdags i Ministerrådet og tilmed fik støtte fra EU-Kommissionen, rettes øjnene nu mod Europa-Parlamentet. Her varsler ordføreren svære forhandlinger forude.
Ida Skytte
Fakta

Under sit oplæg sagde fødevareminister Henrik Høegh (V), at han især glæder sig over enighed omkring:

    * at GDA mærkning skal være frivilligt
    * at næringsdeklaration er obligatorisk pr. 100 gram
    * at mærkning med protein er obligatorisk i næringsdeklarationen
    * at der stilles krav om bedre advarsels-mærkning med koffein på energidrikke og kosttilskud
    * samt at Kommissionen indenfor fem år skal udarbejde en rapport om medlemsstaternes forskellige mærkningsordninger. Formålet bør være at evaluere best practices og på sigt eventuelt at udvikle et fælles europæisk ernæringsmærke.  

Fremtiden for GDA-mærket nærmer sig så småt en afgørelse. Men intet er afgjort, før forslaget om fødevareinformation til forbrugerne nok engang har været en tur i gennem EU-maskineriet. 

Altinget | Fødevarer kunne allerede i sidste uge oplyse (se linkboks til højre), at både medlemslandene og EU-Kommissionen nu støtter, at GDA kun skal være et frivilligt supplement til en obligatorisk næringsdeklaration, og tirsdag blev kompromisforslaget så endelig vedtaget af EU's fødevare- og sundhedsministre i Bruxelles.

Hvad gør europaparlamentarikerne?
Dermed står Europa-Parlamentet nu alene om at kræve, at det stærkt kritiserede mærke, som fødevareindustrien selv har opfundet, og som beskyldes for at være vildledende, skal være på alle fødevarepakninger. Og eftersom ministre og parlamentarikerne skal blive enige, er udfaldet altså endnu uvist. 

0:000:00