Europa har brug for en "New Deal"

INTERVIEW: Europa styrer mod afgrunden, hvis ikke der gøres op med de økonomiske dogmer. Det mener Stephan Schulmeister fra det østrigske økonomiske institut WIFO, der i ny bog kommer med forslag til en "New Deal" i Europa.
Den Keynes-inspirerede østrigske økonom Stephan Schulmeister er ikke imponeret over EU's reaktion på den økonomiske krise.
Den Keynes-inspirerede østrigske økonom Stephan Schulmeister er ikke imponeret over EU's reaktion på den økonomiske krise.
Jens A. Andersen
Fakta
Mag.dr. Stephan Schulmeister:
En af Østrigs mest kendte økonomer. Han er tilknyttet Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung, WIFO, hvor han blandt andet forsker i langfristet økonomisk udvikling, finansmarkeder og international handel. I løbet af sin karriere har han været gæsteprofessor ved flere internationale universiteter, herunder New York University og University of New Hampshire.

Hjemmeside:
http://stephan.schulmeister.wifo.ac.at/

I disse dage forhandles der på livet løs i Bruxelles for at få lovgivning på plads, som skal gøre det muligt for Kommissionen at straffe stater, der ikke overholder stabilitet og vækstpagtens regelsæt. Men hvis der overfokuseres på at nedbringe gæld og ikke på fremadrettede systemiske reformer, så vil EU-landene trække hinanden ned, mener østrigsk økonom.

Selvom der er masser af konflikter, som skal løses, inden afgørende lovgivning vedtages på EU-niveau, så er det tydeligt, hvilken vej vinden blæser i EU's hovedstad for tiden. For at undgå fremtidige kriser må Kommissionen i højere grad være i stand til at straffe uansvarlige regeringer.

En fortsættelse af problemerne
Men de europæiske politikere tager fejl når de angiver budget-stramninger som det væsentligste svar på den økonomiske krise. Det gælder i langt højere grad om at vise lederskab og komme med positive løsninger, for ellers bliver der ikke ændret ved de strukturelle forhold, der er skyld i, at krisen overhovedet opstod, forklarer Stephan Schulmeister, da Altinget | EU fanger ham på telefonen fra Wien.

De dogmer, som Schulmeister omtaler, er, medgiver han, sammensatte. Men i bund og grund handler det om, at man opfatter markeder som værende i stand til af sig selv at "rette op" og opnå en tilstand, hvor udbud og efterspørgsel er perfekt afbalanceret.

"Jeg er ikke i tvivl om, at der i Europa vil komme et opgør med den økonomiske videnskabs dogmer, som har fungeret uanfægtet de sidste mange år. Men dogmatismen er stærkere end i USA og derfor vil der desværre gå længere tid."

En tænkning, der ifølge Schulmeister opfatter nationaløkonomi, som var det en husholdningsøkonomi, og derfor har svært ved at forklare og give retningshenvisninger, når økonomien skal genstartes oven på en krise. En tænkning, der opfatter økonomiske konjunkturer som værende naturlove, der skal reageres på, men som ingen positive retningslinjer har i forhold til at forme samfundsøkonomien.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00