Aftale sikrer EU-patentdomstol i Danmark

AFTALE: Hvis danskerne stemmer ja til deltagelse i EU's patentdomstol, så skal Danmark have en lokalafdeling af domstolen. Det er et bredt flertal i Folketinget blevet enige om.
Et stort flertal af Folketingets partier ønsker en lokalafdeling af EU's patentdomstol i København.
Et stort flertal af Folketingets partier ønsker en lokalafdeling af EU's patentdomstol i København.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Bliver det et ja ved folkeafstemningen om dansk deltagelse i EU's patentdomstol, så skal der også være en lokalafdeling af patentdomstolen i København. Det er regeringen, Venstre, Konservative, LA og SF blevet enige om fredag.

En lokalafdeling til patentdomstolen skal ifølge aftalen give danske virksomheder mulighed for at føre deres sag i Danmark.

"Med en lokalafdeling af patentdomstolen i Danmark sikrer vi, at danske virksomheder får mulighed for at føre deres sager i Danmark. Samtidig vil virksomheders sager kunne føres på dansk og for en dansk dommer," siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i en pressemeddelelse.

Ifølge Venstre vil dansk deltagelse i en fælles EU-patentordning være til stor gavn for danske virksomheder. Det vil blandt andet gøre det billigere at få et patent, som gælder inden for hele EU's indre marked, vurderer partiet.

Fakta
Den europæiske patentreform indeholder tre elementer:

En mellemstatslig aftale om et fælles europæisk patentdomstolssystem og to EU-forordninger om henholdsvis enhedspatentbeskyttelse og en tilhørende oversættelsesordning.

Den 10. december 2012 blev de to forordninger politisk godkendt af Rådet. Den 11. december 2012 stemte Europa-Parlamentet for den europæiske patentreform. De to forordninger blev endeligt vedtaget af Rådet mandag den 17. december 2012.

Den 19. februar 2013 underskrev 24 lande, herunder Danmark, aftalen om en fælles europæisk patentdomstol.

"Det giver en åbenlys fordel for danske virksomheder, at den lokale afdeling af patentdomstolen får dansk og engelsk som sprog, så virksomhederne selv kan vælge, hvilket sprog de ønsker, at deres sager skal føres på. Samtidig giver det mulighed for, at den lokale danske patentdomstol kan tiltrække sager fra andre lande, og på den måde kan vi styrke den lokale danske domstols ekspertise og kapacitet," siger Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, i en pressemeddelelse.

Antallet af domstole er uklart
Med aftalen om en dansk lokalafdeling benytter Danmark sig af en mulighed, som er i EU-aftalen om patentdomstolen. Den aftale stræber efter, at der skal oprettes regionale domstole rundt omkring i EU - men i princippet kan hvert land oprette sin egen afdeling.

Og det kan godt vise sig problematisk, fortalte Jens Schovsbo, professor i immaterielret ved Københavns Universitet, tidligere til Altinget.dk:

"Potentielt kan vi ende med 25 lokale afdelinger af patentdomstolen, hvor en virksomhed kan blive sagsøgt. Det er der ikke meget ligestregethed over," sagde Schovsbo.

Danskerne skal efter planen til stemmeurnen 25. maj og tage stilling til EU's patentdomstol. Det er forventningen, at det nye patentsystem i EU skal være gennemført i løbet af 2014.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00