EU stævner Danmark for forsinkede vandplaner

VANDPLANER: EU har nu stævnet Danmark, fordi vandplanerne er stærkt forsinket. Miljøministeren understreger, at sagen alene drejer sig om direktivets tidsfrister, men oppositionen mener, at der også venter en EU-sag om indholdet af vandplanerne.
Anders Jerking
Netop som høringsfristen på vandplanerne onsdag officielt udløb, meddelte EU's miljøkommissær, Janez Potočniks, at han stævner Danmark for ikke at leve op til Vandrammedirektivets tidsfrister.
Politikerne er uenige om, hvorvidt der også venter en retssag om indholdet af vandplanerne.

EU stævner Danmark, fordi vandplanerne skulle have været vedtaget senest 22. december 2009. Det er stadig ikke sket, og nu har EU mistet tålmodigheden.

"Når forelæggelsen af vandområdeplanerne bliver forsinket, er der risiko for, at direktivets mål ikke bliver nået. Yderligere forsinkelser vil forplante sig til den generelle gennemførelse af direktivet, fastsættelsen af foranstaltninger og ikke mindst forbedringen af vandmiljøet," skriver Kommissionen i en pressemeddelelse (se hele EU's meddelelse nederst).

Ud over Danmark har EU også valgt at stævne Belgien, Grækenland og Portugal. Yderligere fire EU-lande har heller ikke offentliggjort de endelige vandplaner.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Kommissionen:  

Miljø: Kommissionen fortsætter traktatbrudssager mod fire medlemsstater, der ikke har indgivet vandområdeplaner.

Europa-Kommissionen indbringer traktatbrudssager mod Belgien, Danmark, Grækenland og Portugal for Domstolen, da disse lande ikke har opfyldt kravene i EU's lovgivning om vand ved ikke at have forelagt planer for forvaltning af deres vandområder. Planerne er afgørende for, at EU kan nå sit mål om "god tilstand" for de europæiske vande i 2015, og de skulle have været vedtaget senest den 22. december 2009. Forsinkelse med planerne kan betyde, at man ikke opnår den ønskede vandkvalitet. Kommissionen vil på miljøkommissær Janez Potočniks anbefaling indbringe sagerne for EU-Domstolen.

Direktiv 2000/60/EF er EU's vigtigste redskab til at beskytte vandkvaliteten. Det indeholder rammerne for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger og kræver, at medlemsstaterne offentliggør en forvaltningsplan for hvert vandområdedistrikt senest ni år efter, at direktivet trådte i kraft. Medlemsstater, der er fælles om internationale vandløb, skal samarbejde om at udarbejde en fælles international vandområdeplan.

Ifølge vandrammedirektivet skal medlemsstaterne høre offentligheden og andre interesserede parter om planerne og offentliggøre udkast til planer, som der inden for en frist på seks måneder kan fremsættes skriftlige bemærkninger til. Disse krav betyder, at alle offentlige høringer skulle have været sat i gang senest i december 2008.

I Belgien, Danmark, Grækenland og Portugal er arbejdet ganske vist påbegyndt, men ingen af disse fire medlemsstater har endnu vedtaget og offentliggjort deres planer.

I Belgien blev den offentlige høring i regionerne Bruxelles-Capitale og Wallonie først sat i gang i 2011, og planerne forventes at blive offentliggjort i henholdsvis 2011 og 2012.

Danmark sigter mod at offentliggøre sine planer i september 2011 efter at have afsluttet den offentlige høring i april 2011.

Grækenland har endnu ikke sat de offentlige høringer i gang og kan først offentliggøre sine planer i marts 2012.

Portugal forventer at starte de offentlige høringer i 2011, men det vides endnu ikke, hvornår planerne kan blive vedtaget.

Eftersom disse medlemsstater endnu ikke har offentliggjort alle de nødvendige vandområdeplaner, er det endnu usikkert for deres borgere, hvordan deres vandressourcer vil blive forvaltet ifølge vandrammedirektivet. Når forelæggelsen af vandområdeplanerne bliver forsinket, er der risiko for, at direktivets mål ikke bliver nået. Yderligere forsinkelser vil forplante sig til den generelle gennemførelse af direktivet, fastsættelsen af foranstaltninger og ikke mindst forbedringen af vandmiljøet.


0:000:00