Grænsekontrol kan ændre planer for vandløb

VANDPLANER: Til gengæld for at stemme for aftalen om grænsekontrol er kristendemokraten Per Ørum Jørgensen blevet lovet, at der skal ses på vandløbsindsatsen i vandplanerne.
Anders Jerking
Aftalen om grænsekontrol kommer nu til at påvirke de danske vandplaner.

For at sikre flertal for aftalen har regeringen og Dansk Folkeparti nemlig indgået en landbrugsaftale med kristendemokraten Per Ørum Jørgensen, der blandt andet har krævet, at vandløbsindsatsen i vandplanerne skal tages op til revision.

Hans krav kommer efter, at landbrug og eksperter har klaget over, at alt for mange danske vandløb i vandplanerne er klassificeret som 'naturlige' i stedet for 'kunstige' eller 'stærkt modificerede'. Det betyder, at der skal stilles langt skrappere krav til danske landmænd for at nå målene. I andre EU-lande mener kritikere, at vandløb er blevet klassificeret anderledes.

I landbrugsaftalen har Per Ørum Jørgensen og VKO aftalt, at "der ikke sker en overimplementering af EU-direktivet, herunder at vandløb ikke unødvendigt medtages (for eksempel hvis et kunstigt eller stærkt modificeret vandløb ved en fejl er blevet klassificeret som et naturligt vandløb)." (Se hele aftalen nedenfor).

Per Ørum Jørgensen understreger, at aftalen ikke bare er tomme ord, men vil betyde ændringer i vandløbsindsatsen i forhold til de vandplaner, som har været i høring.

Dokumentation

AFTALE OM LANDBRUGETS UDVIKLINSGMULIGHEDER (V,K,O,KD) 

Landbruget udgør en væsentlig del af dansk erhvervsliv og bidrager med vækst og beskæftigelse i hele landet. Et landbrug i fortsat udvikling vil derfor bidrage til fremtidens velstand.

Samtidig kan landbruget som energileverandør medvirke til omstillingen af Danmark mod uafhængighed af fossile brændsler.

Med henblik på at understøtte landbrugets udviklingsmuligheder er regeringen (Venstre og Konservative), Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne enige om:

  • Det forudsætter tilførsel af kapital at udvikle landbruget til en væsentlig leverandør af energi - biogas, halm og anden biomasse. De fonde, der vil blive oprettet under Dansk Vækstkapital, har til formål at investere i nye og mindre virksomheder i form af egenkapital og andre former for risikovillig kapital. Parterne noterer sig, at fondene vil kunne foretage investeringer i landbruget og fødevareerhverv ud fra samme kriterier, som vil gælde for andre dele af erhvervslivet.
  • Med aftale om Danmark som vækstnation er det aftalt at nedsætte et udvalg, der skal udarbejde forslag til finansiering inden for erhvervsområdet af en reduktion af selskabsskatten fra 25 pct. til 20 pct. over en årrække. Udvalget vil have deltagelse af relevante eksperter samt bred repræsentation fra erhvervslivet. Parterne er enige om, at fødevareerhvervet skal være repræsenteret i udvalget.
  • Det er med ændringen af loven om yngre jordbrugerordningen besluttet, at ordningen om statsgaranti for lån løber året ud. Samtidig er der igangsat en undersøgelse af mulighederne for fortsat at hjælpe yngre jordbrugere med at etablere sig via en selvfinansierende ordning. Arbejdet skal være afsluttet senest den 15. september 2011. Parterne vil på baggrund heraf drøfte, hvordan formålet med ordningen for yngre jordbrugere bedst muligt kan varetages fremadrettet.
  • Som opfølgning på høring over vandplanerne vil der blive set nærmere på rejste udfordringer på vandløbsområdet. I denne proces vil det bl.a. blive sikret, at der ikke sker en overimplementering af EU-direktivet, herunder at vandløb ikke unødvendigt medtages (fx hvis et kunstigt eller stærkt modificeret vandløb ved en fejl er blevet klassificeret som et naturligt vandløb).

0:000:00