"Katastrofalt hvis EU-landene får GMO-valg"

INTERVIEW: Den belgiske professor Marc Van Montagu var med til at skabe metoder, der i dag bliver brugt indenfor genmodificering af planter, og han er en af Europas stærkeste GMO-fortalere. I et interview med Altinget | Fødevarer advarer han imod, at EU-landene i fremtiden skal tage stilling til dyrkning af GM-afgrøder.
Foto: Universitetet i Ghent
Ida Skytte

De ikke-genmodificerede landbrug vil kun overleve, hvis de får støtte fra politisk side.

Marc Van Montagu
Professor emeritus
Fakta

Uddannelse: 

Baron Marc Van Montagu har en ph.d. i organisk kemi/biokemi og en bachelor i kemi fra universitetet i Ghent, Belgien.

Nuværende stillinger:

Professor emeritus fra Institut for Plantebioteknologi for Udviklingslande (IPBO), Universitetet i Ghent, afdelingen for Molekylær Genetic, Belgien.

Præsident for Det Europæiske Bioteknologiske Forbund (EFB), Barcelona.

Præsident for Offentlig Research og Reguleringsinitiativ (PRRI), Belgien.


Kilde: Universitetet i Ghent, Belgien

Hvilke fordele ser du ved GM-landbrug i EU?

Europæiske institutter er de førende indenfor grundforskning på området, og det ville landbruget kunne få gavn af. Her ville GMO være perfekt. I dag er reguleringen i EU så stram, at små og mellemstore virksomheder ikke kan få godkendt deres produkter, fordi det er for dyrt.

Det vigtigste aspekt er den stigende befolkning. Der er behov for mere mad og planter til industrien. Det ville også give et enormt boost i de stater i Europa, der er stoppet med at dyrke i dele af landet, fordi afkastet på markerne ikke har været stort nok.

Har der været nok uafhængig forskning på feltet til at lade landmænd i EU dyrke GMO?

Hvis man forbyder feltstudier, kan man ikke bagefter sige, at der skal være feltarbejde bag. Der har været 25 års forskning på området, der er blevet testet, og der har ikke været den mindste indikation af problemer.

0:000:00