Kofod på "afgørende" samråd: Jeg kendte ikke til oplysninger om risiko for udsmugling af børn

Udenrigsministeren og forsvarsministeren siger nu, at de ikke kendte til oplysninger om, at danske børn i syriske fangelejre risikerer at blive smuglet ud og trænet til terroraktioner. Dermed ser det ud til, at Enhedslisten fortsat har tillid til Jeppe Kofod som minister. Se samrådet her.

Kristine Korsgaard

Hverken Jeppe Kofod eller Trine Bramsen har bevidst tilbageholdt afgørende oplysninger om bestemte efterretninger for Folketinget i sagen om de danske børn i syriske lejre.

Det var essensen af svarene fra udenrigsministeren og forsvarsministeren, som var kaldt i samråd fredag.

Og det var netop det svar, Enhedslisten var kommet for at høre. Ellers ville udenrigsminister Jeppe Kofods ministerpost være i stor fare, havde partiet på forhånd meldt ud.

Direkte adspurgt, om ministeren på forhånd kendte til efterretninger om, at børn i de syriske fangelejre Al-Hol og Al-Roj risikerer at blive smuglet ud af Islamisk Stat og oplært i at begå terror i deres hjemlande - også før oplysningerne blev bragt i Ekstra Bladet den 13. marts - svarede Jeppe Kofod:

"Jeg kan oplyse, at jeg hverken har set, modtaget eller på anden måde været bekendt med før artiklen i Ekstra Bladet, at Islamisk Stat som påstået i artiklen skulle have udset sig 350 udenlandske børn i lejrene til udsmugling og optræning i terror, eller at Islamisk Stat skulle have udsmuglet 30 børn fra lejrene i Syrien med henblik på at træne dem til terror i deres hjemlande".

"Jeg kan også sige klart, at jeg ikke har modtaget oplysninger om, at Islamisk Stat har udsmuglet eller forsøgt at udsmugle danske børn fra lejrene," sagde udenrigsministeren.

"Det må vi jo lægge til grund"
Heller ikke forsvarsministeren kendte til oplysningerne, sagde hun:

"Jeg vil lige som udenrigsministeren slå fast, at jeg hverken har set, modtaget eller på anden måde været bekendt med de oplysninger om børnene i Syrien, før de kunne læses i Ekstra Bladet 13. marts 2021," sagde Trine Bramsen på samrådet.

Svarene lod til foreløbig at stille Enhedslisten tilfreds.

"Vi har fået et klart svar om, at ministrene ikke kendte de oplysninger. Så det må vi jo lægge til grund," sagde Søren Søndergaard i sine afsluttende bemærkninger.

 

I fangelejrene i Syrien sidder også 19 danske børn og deres mødre, som rejste til Syrien for at støtte Islamisk Stat.

Derfor mener både røde og blå partier, at regeringen skulle have orienteret Folketinget om risikoen for udsmugling.

"De oplysninger er jo helt afgørende for diskussionen om, hvorvidt vi skal lade de danske børn blive i Syrien eller tage dem hjem, for efterretningerne viser jo, at børnene kan blive en stor trussel mod Danmarks sikkerhed, hvis vi lader dem blive," sagde Enhedslistens udenrigsordfører Søren Søndergaard til Altinget før samrådet.

Læs også

Fakta

Samrådsspørgsmålet

Udenrigsudvalget har kaldt udenrigsministeren og forsvarsministeren i åbent samråd om risikoen for at internerede islamister i Al Hol- og Al Roj-lejrene flygter eller at børn bortføres fra lejrene.

Samrådet finder sted fredag den 16. april 2021, kl. 14.15 i Landstingssalen på Christiansborg.

Udvalget har bedt ministrene redegøre for risikoen for, at internerede islamister i Al Hol- og Al Roj-lejrene flygter, eller at børn bortføres fra lejrene med henblik på indoktrinering og optræning til gennemførelse af terroraktioner.

I den forbindelse er ministrene blevet bedt om at oplyse deres kendskab til det tyrkiske Erdogan-regimes involvering i fangeflugter og om deres kendskab til Islamisk Stats involvering.

Endelig er ministrene blevet spurgt, hvad regeringen konkret har gjort for at hjælpe Selvstyremyndighederne i det nordøstlige Syrien med at sikre en bedre bevogtning af lejrene samt for at undgå, at danske børn i lejrene bliver indoktrineret og/eller bortført fra lejren med henblik på IS-indoktrinering til fremtidige terroraktioner i Danmark.

Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Søren Søndergaard (EL) og Rosa Lund (EL).

Kilde: Folketinget

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00