Debat

Melchior: Fællesskabet i EU er kun så stærkt, som vi skaber det

Aldrig nogensinde har Europa haft det så godt og så skidt. Skal vi håndtere den globale opvarmning, som giver os massive oversvømmelser og kæmpe skovbrande, er det gennem fælles EU-regulering og den fælles europæiske klimalov, skriver Karen Melchior.

Hvis vi vil bryde tech-giganternes monopol på nettet er det gennem EU. Det ved borgerne godt, skriver Karen Melchior.
Hvis vi vil bryde tech-giganternes monopol på nettet er det gennem EU. Det ved borgerne godt, skriver Karen Melchior.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Karen Melchior
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvordan har Europa det i dag?

Aldrig nogensinde har Europa haft det så godt, og aldrig nogensinde har Europa haft det så skidt. Den enkelte borger i Europa ved, at det er gennem EU, at vi finder løsningerne på de fælles problemer.

Hvis vi skal håndtere den globale opvarmning, som har givet massive oversvømmelser og kæmpe skovbrande denne sommer, er det gennem fælles EU-regulering og den fælles europæiske klimalov.

Hvis vi vil bryde tech-giganternes monopol på nettet er det gennem EU. Det ved borgerne godt. Det er derfor, I skriver til mig i tusindvis, hver gang vi skal debattere dyrevelfærd, klima og tech.

Hvem advarer os om, hvordan demokratiet har det

Men samtidigt modarbejder enkelte medlemslande det fælles projekt.

Hvis vi skal finde løsninger på klimakrisen, og hvis vi skal sørge for, at vores europæiske demokrati fungerer for den enkelte, bliver vi nødt til alle at engagere os.

Karen Melchior
MEP (R)

Regeringen i Polen opfordrer dommere til ikke at følge EU-loven. I Ungarn diskriminerer man mod den enkelte ved at gøre det ulovligt, at få et juridisk kønsskifte som transkønnet.

Vi har både et Europa, som aldrig har stået stærkere, men samtidig er ved at blive undermineret.

I gamle dage, når man gik ned i kulminerne, havde man ofte en kanariefugl med. Kanariefuglen ville holde op med at synge, når iltniveauet i minen blev for lavt, og dermed vidste man, at man skulle skynde sig ud.

I dag har vores demokrati det ikke godt i Europa. Men, hvem er kanariefuglene, der advarer os om, hvordan vores demokrati har det?

Ingen af os er frie, før vi alle er frie

Det er minoriteterne i de enkelte lande, når de får knægtet deres rettigheder af og har autoritære regimer på nakken.

Det er når vi ser i Polen og i Ungarn, at LGBTI-personer ikke kan få lov til at leve i fred, ikke kan få lov til at bevæge sig rundt i deres egen by uden at se skilte om, at det er en LGBTI-fri zone, så er det, at kanariefuglene er holdt op med at synge.

Så er det, at vores retsstater og vores demokrati er i fare, og vi bliver nødt til at handle.

I Europa-Parlamentet har vi sendt en stærk besked til Kommissionen om, at de skal trække Polen og Ungarn for retten. 

Vi bliver nødt til at sige, at de regler, som gælder for en som mig i Danmark, gælder for alle i Europa. For ingen af os er frie, før vi alle er frie.

Europa skaber vi sammen

Hvis vi skal finde løsninger på klimakrisen, og hvis vi skal sørge for, at vores europæiske demokrati fungerer for den enkelte, bliver vi nødt til alle at engagere os.

Demokratiet og fællesskabet i Europa er kun så stærkt, som vi skaber det. Europa er, hvad vi gør det til. Europa er, hvad du gør det til.

Så jeg håber, at du vil engagere dig i debatten om Europas fremtid. Og jeg håber, du vil blive ved med at stille krav til dine politikere, både på europæisk og nationalt niveau.

Fordi Europa er vores projekt i fællesskab.

Europa er lige her hos dig, og vi skaber det sammen.

Dette debatindlæg er den skriftlige version af en tale, som blev holdt i Altingets Gård 10. september som led i et EU-debatmøde, der var finansieret af Europa-Parlamentets kontor i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00