Ny direktør skal bane vejen til Rio

INTERVIEW: Miljøministeriets nye internationale direktør, Mikkel Aarø-Hansen, er under EU-formandskabet ansvarlig for EU's miljøprofil frem mod Rio+20-konferencen. Læs her, hvordan han ser Rio-udfordringerne.
Klaus Ulrik Mortensen

Målet er, at EU på miljø- og udviklingsområdet taler med en stærk og fælles stemme, der kan gøre en forskel på den globale scene.

Mikkel Aarø-Hansen
International direktør, Miljøministeriet
Fakta

Blå bog Mikkel Aarø-Hansen

  • Chef for Center for Miljø, Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning 2007-2012
  • Pressechef, chefkonsulent Miljøministeriet 2005-2007
  • Ministersekretær Miljøministeriet 2003-2005
  • Fuldmægtig Miljø- og Energiministeriet 1999-2002
  • Lobbyist Bruxelles 1996-1998
  • Cand.scient.pol, Københavns Universitet, 1999

Mikkel Aarø-Hansen er en mand med en mission. Ansat i Miljøministeriet i en nyoprettet stilling som international direktør under departementschef Marianne Thyrring har han fået til opgave at styrke ministeriets internationale profil.

Til trods for, at han med tiltrædelse 1. februar kun har en måneds anciennitet i jobbet, har han alllerede taget hul på den formentlig vigtigste opgave, som Danmark står over for på den internationale miljøscene de kommende år.

Danmark leder som EU-formandsland de europæiske forhandlinger frem mod sommerens verdenstopmøde om bæredygtig udvikling - også kaldet Rio+20 - i brasilianske Rio de Janeiro. Og her får Mikkel Aarø-Hansen som Miljøministeriets chefforhandler en helt central rolle at spille.

"Målet er, at EU på miljø- og udviklingsområdet taler med en stærk og fælles stemme, der kan gøre en forskel på den globale scene," fortæller han over en kop kaffe i det alt andet end færdigindrettede kontor på Børsgade ved Christiansborg.

Ansvar for EU's politik
Når verdens statsledere - herunder danske Helle Thorning-Schmidt (S) akkompagneret af fagministrene Ida Auken (SF), Martin Lidegaard (R) og Christian Friis Bach (R) - efter flere ugers forberedende forhandlinger mellem embedsmænd fra hele verden mødes til de afgørende drøftelser 20. juni i Brasilien, er det hans ansvar at sikre, at EU kan forhandle med et klart og tydeligt mandat.

Det kræver, at den forberedende proces forløber velforberedt og effektivt. Første skridt er rådsmødet 9. marts i Bruxelles, hvor EU's miljøministre tager stilling til EU's officielle position - altså sætter ord på, hvad man ønsker at tage med ind til forhandlinger med de øvrige lande og samtidig forventer at kunne få med i den endelige aftale.

"EU er en meget vigtig aktør. Vi har både viljen og historikken til at drive den internationale bæredygtighedsdagsorden og forsøge at forene mange forskellige lande: Fra Afrika, hvor udvikling naturligt står højt på dagsordenen til USA, som generelt er skeptisk over for internationale aftaler," forklarer Mikkel Aarø-Hansen, der som tidligere pressechef for Connie Hedegaard (K) og med ni klimakonferencer på bagen trods sine 38 år er en erfaren forhandler.

Rio+20 samler områder
Rio+20 markerer 20-året for Rio-konferencen, der tilbage i 1992 for første gang gjorde diskussionen om bæredygtighed til genstand for hele verdens opmærksomhed. Herfra udsprang blandt andet de årlige klimakonferencer, der med COP15 i 2009 kom til Bella Center i København. Tilsvarende har der været afholdt en række internationale konferencer om ørkendannelse og biodiversitet, som dog langt fra har fået samme bevågenhed.

Til sommer er hensigten atter at samle diskussionen og udstikke retningslinjer for det kommende arbejde med at skabe en bæredygtig udvikling på tværs af sektorerne. Der er to hovedoverskrifter for konferencen, forklarer Mikkel Aarø-Hansen: Grøn økonomi - altså at sætte den internationale ramme for en bæredygtig økonomisk udvikling - og så selve organisationen af det globale bæredygtighedsarbejde.

"Et af de store spørgsmål bliver, om man skal have et sæt globale bæredygtighedsmål, som giver en fælles retning for hele verdens arbeje på området de næste mange år. I dag har vi udviklingsmål, men de har ikke den samme globale karakter og løber kun frem til 2015. Der er kommet forslag fra Colombia og Guatamala, som foreslår et sådant sæt globale mål," forklarer han.

Bæredygtighedsråd skal skaffe resultater
Med hensyn til organiseringen af FN's arbejde går to af forslagene konkret på at opgradere den nuværende Commission for Sustainable Development (CSD) til et bæredygtighedsråd a la Menneskerettighedsrådet samt at styrke FN's miljøprogram (UNEP) til en egentlig miljøorganisation. Der er her knap fire måneder før målstregen mange udeståender om både finansiering samt, hvilket mandat eventuelt nye organisationer skal have.

Mikkel Aarø-Hansen vil ikke udlægge EU's politiske position, da den som sagt først skal vedtages på rådsmødet 9. marts, men understreger, at "EU generelt efterspørger ambitiøse mål, handlinger og opfølgninger".

"Jeg er overbevist om, at EU vil og kan gøre en positiv forskel for Rio-topmødet. Men der er kort tid igen, og resultatet afhænger også af mange andre aktører," pointerer den internationale miljødirektør.

EU's miljøministre mødes fredag i denne uge til Rådsmøde, hvor Rio+20 er på dagsordenen. 

Dokumentation

Danmarks fokus i EU:

Danmark forpliger sig via EU-formandskabet til at følge op på Europa 2020-strategien og dens fokus på bæredygtig vækst og ressourceeffektivitet ved at udvikle en handlingsplan for miljøpolitikkens bidrag til grøn omstilling i Europa.

Desuden overtog vi 1. januar følgende sager fra det polske EU-formandskab:

  • Svovl i marine brændsler
  • Seveso III-direktivet (om større uheld fra virksomheder)
  • PIC-forordningen (om eksport og import af farlige kemikalier)
  • GMO-forslaget (om en revidering af udsætningsdirektivet)

Derudover forventes det, at Kommissionen vil fremlægge nye forslag, herunder:

  • Prioriterede stoffer i vandmiljøet
  • Life+ (om EU's klima og miljøstøtteordning)
  • Skibsophugning (om implementering af Hong Kong Konventionen i EU)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00