Debat

Polsk premierminister: EU-kvotehandelsspekulationer er politisk grønvask

Mangedoblingen af prisen for udledning af CO2 i det europæiske kvotehandelssystem er et resultat af spekulationer og kommer til at koste EU-borgerne dyrt, hvis der ikke gribes ind, skriver Polens premierminister, Mateusz Morawiecki forud for et EU-topmøde torsdag.

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mateusz Morawiecki, Polens premierminister

Det Europæiske Råds næste topmøde finder sted 16. december. Inden for rammerne af diskussionen om økonomisk genopretning efter coronapandemien venter os denne gang en vigtig debat om energipolitik og klimaspørgsmål. Disse samtaler har direkte indvirkning på millioner af europæernes dagligdag. Det drejer sig bl.a. om at skabe nye, stabile arbejdspladser, men også om at de stigende brændstof- og energipriser ikke ødelægger millioner af familiers økonomi, herunder danskernes.

Vi er vidner til en massiv energikrise, og hvis vi ikke træffer passende foranstaltninger, kommer almindelige borgere til at dække dens omkostninger. Men det er jo ikke dem, der er skyld i krisen. Den hovedansvarlige er Rusland og den russiske koncern Gazproms monopolistiske afpresning. For hvordan skal man ellers kunne forklare reducering af gasforsyninger til Europa og manipulation med brændstofpriser? Hvordan ellers skal presset omkring Nord Stream 2 kunne forklares ? Og endelig hvordan ellers forklare opmarchering af russiske troper ved Ukraines østlige grænse? Som resultat af Vladimir Putins spil på flere heste er gaspriserne i den sidste tid endda steget tidobbelt. Og nu, når De læser disse ord, føler vi alle de her prishop på vores egen krop.

Dette er en tilstrækkelig grund til at sætte farten op på energiomstillingen og på den måde gøre os uafhængige af Kremls og Gazproms uforudsigelige og aggressive politik. Vi risikerer dog, at Europa kommer fra asken over i ilden. Hvis konceptet om en retfærdig energiomstilling erstattes af EU's kvotehandelssystems (ETS) nuværende irrationelle logik, vil vi alle komme til at betale dobbelt for det.

Kunstigt høje priser

Som udgangspunkt skulle EU ETS være en ordning for handel med CO2-emissioner, som skulle sikre en økonomisk rationel og samfundsmæssigt acceptabel vej til reduktion af drivhusgasemissioner. Men hurtigt blev tilladelser til at udlede CO2 til finansielle instrumenter i rige investorers hænder. EU ETS’ nuværende koncept er modtagelig for spekulationsmekanismer, og det bliver brugt til kunstigt at hæve priser for emissionshandel.

Det er ikke pessimisme, men triste kendsgerninger. I 2016 kostede en tilladelse til at udlede CO2 cirka 6 euro pr. ton. I dag når prisen næsten 90 EUR. Det er en 15-dobling i løbet af 5 år. De midler som firmaerne burde investere i den grønne omstilling går til stigende emissionspriser. Hvis vi ikke sætter en stopper for den ukontrollerede spekulation, vil planlægning og en effektiv realisering af klimamål kunne vise sig umulig.

Det er værd at minde om, at Europa består ikke blot af forskellige sprog og kulturer, men også af forskellige typer økonomier. Stater, som efter 2. Verdenskrig mod deres vilje blev underlagt Sovjetunionen, havde ikke samme udviklingsperspektiver som de vesteuropæiske lande. Og nu er de østeuropæiske lande sat i dobbeltskak. De høje priser for tilladelser til at udlede CO2 fører til en økonomisk destabilisering, hvilket gør gennemførelse af EU’s klimapolitik vanskelig.

Til trods for det deltager vi aktivt i den grønne omstilling. I dag er det ikke længere nødvendigt at overbevise nogen om, at det er værd at investere i vedvarende energikilder. Og i hvert fald ikke polakkerne, som for tiden oplever et solcelle-boom. Og bedre endnu: for ikke så længe siden vedtog den polske regering en brint-strategi, vi arbejder på offshore-vindenergi og forbereder os på at indføre atomenergi i Polen.

Opfordrer til reform

I dag har Europa ikke råd til at begå fejl. Vi står over for den største økonomiske krise i næsten 100 år. Vores vigtigste opgave burde for tiden være at genvinde stabilitet efter pandemien. Tillader vi, at regninger rammer Europas borgere på pengepungen, vil det kun gøre vores problemer større.

Derfor opfordrer jeg på dagen for Det Europæiske Råds topmøde til en reform af EU ETS-systemet. Dette system blev skabt for at tilskynde til investeringer i vedvarende energikilder, som dengang var væsentligt dyrere end konventionelle energikilder. I dag er det anderledes. Revolutionen på markedet for vedvarende energikilder giver os muligheder for at producere billigt og rent. EU ETS må tage hensyn til den aktuelle økonomiske situation og ikke styrke investorernes status quo, for hvem klimapolitikken blot er en lejlighed til at tjene en formue.

I dag understøtter EU ETS-systemet ikke en retfærdig og ærlig gennemførelse af klimamål, men bliver til sin egen karikatur. I stedet for at tjene den bæredygtige udvikling gør det de fattige endnu fattigere og de rige endnu rigere. Sandheden er, at den rigeste 1% af befolkningen er ansvarlig for 17% af de globale CO2-emissioner. Det bekræftes af den nyeste rapport World Inequality Report 2022.

Til gengæld står hele EU for beskedne 8% af globale CO2-emissioner. Selv den største mobilisering fra Europas side vil ikke kunne vende denne verdenstrend, hvis ikke de topplacerede på den lidet glorværdige rangliste over CO2-udledere kommer med på vognen og for alvor deltager i arbejdet for klimaet. Vi kommer allerhøjest til at ligne nogle, der med årer forsøger at standse et dampskib i høj fart.

Hvis ikke vi ændrer vores tilgang, vil vi i stedet for genopretning af naturmiljø se et svagere og svagere Europa. Nuvel, vi vil være et kontinent af ædle idéer, men de vil forblive umulige at gennemføre. Og så vil det vise sig, at vi slet ikke har beskyttet planeten, men tilladt, at den er blevet til skueplads for en sjælløs konkurrence og dominans, en arena for kampe om indflydelse. Europa vil indfinde sig i udviklingens margen. Det er først og fremmest almindelige europæiske familier i Polen, Tyskland, Frankrig, Spanien, Holland og i alle andre europæiske lande, der kommer til at betale prisen for manglen på sund fornuft.

Derfor vil Polen allerede den 16. december højlydt opfordre til at sætte en stopper for den ukontrollerede handel med CO2-emissioner. Det er et af de sidste muligheder for at reparere fejlene. Det er på høje tid at sige „stop” til den politiske grønvask.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mateusz Morawiecki

Fhv. premierminister, Polen

0:000:00