Peter Skaarup
 svarer 
Nick Hækkerup

Peter Skaarup (DF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, hvorfor ministerens ændringsforslag benytter en anden definition af lokaliseringsdata end EU

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 93, Spørgsmål 97
Vil ministeren redegøre for, hvorfor ministerens ændringsforslag benytter en anden definition af lokaliseringsdata end EU? Der henvises til L 93 – bilag 29.

Svar fra torsdag den 24. februar 2022
Det er ikke med ændringsforslagene Justitsministeriets intention at ændre ved eller skabe uklarhed omkring, hvilke datatyper der fremadrettet skal være registrerings- og opbevaringspligtige. Det har derfor været nødvendigt i ændringsforslagene at fastsætte en definition af lokaliseringsdata, der ikke omfatter de lokaliseringsdata, som allerede er omfattet af definitionen af trafikdata i det fremsatte lovforslag, og dermed ikke er registrerings- og opbevaringspligtige.

Som det fremgår af pkt. 3.1.3.4 i det fremsatte lovforslags almindelige bemærkninger, foreslås det, at registrerings- og opbevaringspligterne i lovforslaget generelt vil skulle omfatte de data, der er registrerings- og opbevaringspligtige i dag. Det vil sige de data, der efter retsplejelovens § 786, stk. 4, og regler udstedt i medfør heraf registreres og opbevares som ”teletrafik” (trafikdata).

Forpligtelsen til at foretage registrering og opbevaring af trafikdata vil herefter bl.a. omfatte følgende oplysninger om fastnet- og mobiltelefoni samt SMS-, EMS- og MMS-kommunikation:

”den eller de celler en mobiltelefon er forbundet til ved kommunikationens start og afslutning, samt de tilhørende masters præcise geografiske eller fysiske placering på tidspunktet for kommunikationen.” Disse lokaliseringsdata, som udgør trafikdata i forbindelse med telefoni- og SMS/MMS-kommunikation, er således også i dag registrerings- og opbevaringspligtige, idet de anses for omfattet af forpligtelsen i retsplejelovens §

786, stk. 4, eller regler fastsat i medfør heraf. De vil også efter lovforslaget fremadrettet være registrerings- og opbevaringspligtige.

Med ændringsforslag nr. 26 og 30 foreslås det, at de med lovforslaget foreslåede §§ 781 a og 804 a i retsplejeloven ændres, så de omfatter trafik- og Side 2/3 lokaliseringsdata. Det vil i forhold til det fremsatte lovforslag betyde, at bestemmelserne også vil finde anvendelse ved pålæg om udlevering af lokaliseringsdata, der ikke er registrerings- og opbevaringspligtige efter de foreslåede §§ 786 a-786 e i retsplejeloven eller efter pålæg eller regler udstedt i medfør af disse bestemmelser.

Ved ”trafikdata” skal efter ændringsforslagene forstås samme definition som den, der bl.a. anføres i pkt. 3.1.3.4 i det fremsatte lovforslags almindelige bemærkninger, jf. også pkt. 3.2.3.3 i det fremsatte lovforslags almindelige bemærkninger. Det vil bl.a. sige, at definitionen vil omfatte de lokaliseringsdata, som udgør trafikdata i forbindelse med telefoni- og SMS/MMSkommunikation, jf. ovenfor.

Der lægges dog med ændringsforslagene op til, at også lokaliseringsdata, der ikke er omfattet af registrerings- og opbevaringspligterne i de foreslåede §§ 786 a-786 e i retsplejeloven og pålæg eller regler udstedt i medfør heraf, skal være omfattet af de foreslåede §§ 781 a og 804 a i retsplejeloven.

Det har derfor været nødvendigt at fastsætte en definition af lokaliseringsdata, der tager højde for, at der både er lokaliseringsdata, der er registrerings- og opbevaringspligtige, og lokaliseringsdata, der ikke er.

Ved ”lokaliseringsdata” skal efter ændringsforslagene forstås oplysninger om, hvor et kommunikationsapparat befinder sig eller har befundet sig i forbindelse med aktiv brug, eller hvor apparatet har befundet sig ved signalering til mobilnetværket, selvom apparatet ikke aktivt har været anvendt, i det omfang disse oplysninger ikke falder ind under lovforslagets definition af ”trafikdata”, jf. ovenfor.

Det bemærkes, at på teknologiens nuværende stadie vil ”lokaliseringsdata” bl.a. omfatte lokaliseringsdata i forbindelse med internetbrug (mobildata) g lokaliseringsdata fra telefoner, der signalerer til mobilnetværket, selv om telefonen ikke aktivt anvendes. Det afgørende for, om oplysningerne vil skulle anses som ”lokaliseringsdata” omfattet af den foreslåede bestemmelse, er ikke, hvordan oplysningerne er blevet genereret fra kommunikationsapparatet, men om oplysningerne fra kommunikationsapparatet viser, hvor apparatet befinder eller har befundet sig.

Side 3/
0:000:00