Samira Nawa
 svarer 
Nick Hækkerup

Samira Nawa (R), Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Eva Flyvholm (EL) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om hvorvidt modpartens retlige interesse falder bort ved vedtagelsen af lovforslaget eller ved ikrafttrædelse af loven

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 93, Spørgsmål 117
Vil ministeren i forlængelse af svar på spørgsmål 87 redegøre for, hvorvidt modpartens retlige interesse falder bort ved vedtagelsen af lovforslaget eller ved ikrafttrædelse af loven?

Svar fra onsdag den 2. marts 2022
Ved ”retlig interesse” forstås i dansk retspleje en parts anerkendelsesværdige interesse i at få en sag prøvet ved domstolene. Begrebet er ikke defineret i retsplejeloven, men kravet om retlig interesse indebærer ifølge retspraksis, at parten skal have en individuel, væsentlig og aktuel interesse i, at det omtvistede spørgsmål afgøres af retten.

Spørgsmålet om retlig interesse er omfattet af rettens almindelige og selvstændige prøvelse af, om de grundlæggende betingelser for at føre sag er opfyldt. Det betyder, at retten har mulighed for at afvise en retssag helt eller delvist, i det omfang retten vurderer, at betingelsen om retlig interesse ikke er opfyldt, uanset om modparten har nedlagt påstand herom eller ej.

Af respekt for Højesteret finder jeg det rigtigst ikke at fremkomme med udtalelser om den verserende retssag, som på nogen måde kunne opfattes som en foregribelse af den konkrete judicielle afgørelse, som Højesteret står over for at skulle træffe i sagen. Det håber jeg, at Folketingets Retsudvalg har forståelse for.

Det bemærkes – som det også fremgår af oversendelsesbrev af 2. marts 2022 til Retsudvalget, hvormed justitsministeren stiller ændringsforslag nr. 1 – at Justitsministeriet i lyset af samrådet den 1. marts 2022 og det fremsatte ændringsforslag har anmodet Kammeradvokaten om at frafalde den påstand om afvisning, som Kammeradvokaten har nedlagt over for appellantens principale og subsidiære påstand 1 i den verserende sag for Højesteret, og som beror på et anbringende fra Kammeradvokaten om manglende retlig interesse hos appellanten, såfremt de nye logningsregler er trådt i kraft inden domsafsigelsen.

Side
0:000:00