Landbrugsros til målrettet sprøjteindsats

SPRØJTEMIDLER: Landbrug & Fødevarer er tilfreds med, at regeringen vil gå målrettet efter at få ramt de landmænd, som importerer ulovlige sprøjtemidler. "Populistisk stunt", mener Bæredygtigt Landbrug.
Landbrug & Fødevarer roser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for at gå direkte efter ulydige landmænd, der importerer ulovlige sprøjtegifte.
Landbrug & Fødevarer roser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for at gå direkte efter ulydige landmænd, der importerer ulovlige sprøjtegifte.Foto: Colourbox.dk
Per Bang Thomsen

Der er jo tale om et meget, meget lille problem, og derfor er der tale om et populistisk stunt, hvor man over for befolkningen prøver at vise handlekraft. Jeg synes, det er uværdigt, at en statsminister bruger den væsentligste tale på det her.

Vagn Lundsteen
Direktør for Bæredygtigt Landbrug

Det er positivt, at regeringen går så målrettet efter at ramme de landmænd, der bevidst importerer ulovlige sprøjtegifte fra udlandet. Det mener Landbrug & Fødevarers viceformand, Henrik Frandsen, efter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) under tirsdagens åbningstale slog fast, at landmænd, der bruger ulovlige sprøjtemidler, skal straffes hårdt.

Her sagde hun, at de ulydige landmænd kan forvente at få bøder, blive trukket i landbrugsstøtten eller ligefrem miste deres tilladelse til at sprøjte, hvis de fremover bliver taget i at snyde. Det sidste er et forslag, som erhvervsorganisationen selv var ude med tidligere på året, og derfor vækker det glæde hos Henrik Frandsen.

"Vi støtter alle tiltag, der kan være med til at stoppe import af ulovlige pesticider. Det er til stor skade for alle de landmænd, der overholder reglerne. Hvis dette kan hjælpe myndighederne i kampen mod svindlerne, så er det fint," fastslår Henrik Frandsen i en mail til Altinget | Fødevarer.

Al Capone-model skal ramme syndere

Det var DR og Politiken, der tidligere på året kunne afsløre, at en række landmænd - heriblandt et nu forhenværende medlem af Landbrug & Fødevarers virksomhedsbestyrelse - i flere tilfælde havde importeret ulovlige sprøjtemidler. Det skabte et ramaskrig på Christiansborg, og miljøminister Ida Auken (SF) truede efterfølgende med at tage sprøjtecertifikatet fra de landmænd, der brugte ulovlige pesticider.

Sagen blev så vagt til live igen under tirsdagens åbningstale, og onsdag meddelte fødevareminister Mette Gjerskov (S) så, at man fremover vil prøve at fange de ulydige landmænd ved at sammenkøre oplysninger mellem SKAT, NaturErhvervsstyrelsen og Miljøstyrelsen.

Dokumentation

Det sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om landbruget i sin åbningstale:

"Danmark er et fantastisk land. Tænk bare på en helt dagligdags ting som at drikke et glas vand. Man åbner for hanen. Det klukker i glasset. Det dufter af... ja ikke af noget specielt, bare rent. Og det smager af vand.

Mange andre steder i verden lugter postevandet af de spandevis af kemikalier, det er renset med. Det smager af klor. Og folk slæber tunge flasker med vand hjem fra supermarkedet.

I Danmark har vi gennem hundreder af år passet så godt på vores grundvand, at vi kan drikke det, som det er. Det skal vi også meget gerne kunne de næste mange hundrede år.

Danmark er et af de få vestlige lande, hvor man kan drikke grundvandet i hele landet.

Men der er et problem. Gennem de seneste ti år er brugen af sprøjtegifte bare steget og steget. Vandboringer bliver lukket.

Den tidligere regering lovede at gøre noget ved problemet. Men de gjorde langt fra nok.

Det gør den nuværende regering så.

Vi har skruet afgiften på sprøjtemidler sammen på en ny måde. De midler, der belaster miljøet mest, bliver markant dyrere. De midler, der belaster miljøet mindre, bliver billigere.

Og som det næste skridt vil vi give højere bøder til dem, der bruger ulovlige sprøjtemidler. Vi vil trække penge fra deres landbrugsstøtte. Ja, vi er klar til at tage retten til at bruge sprøjtemidler fra dem.

Vores børn, børnebørn og oldebørn skal også have frisk vand fra hanen."


0:000:00