Ekspert: Danmark godt rustet til Agro Food Valley

FORSKNING: Erfaringen og knowhow'en er til stede, men mere forskning er vigtig for at sikre Danmark førerpositionen inden for fødevareproduktion, mener ekspert.
Danmark skal ifølge regeringen være et af verdens førende fødevareproducerende lande.
Danmark skal ifølge regeringen være et af verdens førende fødevareproducerende lande.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Der er brug for, at vi moderniserer og udbygger klyngen, for der er mange, der prøver at efterligne vores metoder.

Henning Otte Hansen
Seniorforsker ved Institut for Fødevareforskning, KU

Konturerne til et såkaldt Agro Food Valley i Danmark er allerede til stede i den danske fødevaresektor. Mere forskning skal gøre billedet helt tydeligt, mener ekspert i fødevareøkonomi.

Det er regeringens mål, at Danmark stadig skal tiltrække de største agroindustrielle virksomheder, forskere, beslutningstagere og innovative ildsjæle i 2022.

Derfor vil Fødevareministeriet frem til efteråret 2009 vil indhente viden og afholde temamøder, som skal vise, hvordan Danmark kan nå målene.

En af hovedtalerne til det første temamøde, der bliver afholdt d. 5. februar, er seniorforsker Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevarevidenskab på København Universitet. 

Dansk fødevareindustri er unik
Henning Otte Hansen ser meget positivt på Danmarks muligheder for at nå regeringens mål.

"Vi er langt foran. Den danske fødevareklynge er unik. Den er blandt de største i Europa. Så jeg mener, vi er kommet langt," men samtidig påpeger han, at der bliver brug for yderligere tiltag, hvis Danmark skal nå målet:

”Men der er brug for, at vi moderniserer og udbygger klyngen, for der er mange, der prøver at efterligne vores metoder – og det truer vores forspring."

Han femhæver især den danske andelsorganisation og knowhow fra 130 år som en storeksporterende fødevarenation som to af Danmarks helt store trumfkort.

"Det er andelsorganiseringen, der gør os stærk. Landmændene har en utrolig stærk alliance, fordi de kan styre produktionen fra jord til bord. Derudover har Danmark en utrolig stærk tradition for at producere fødevarer. Vi har jo været et eksportland i ca. 130 år. Der er opbygget en masse viden og markedserfaring, man kan bruge," siger han.

Mere forskning 
Han peger især på, at ny viden og innovation skal være drivkraften i fødevareindustrien, så regeringens mål kan opfyldes.

"Ny viden og innovationer bør være drivkraften i en ny fremadrettet udvikling. I privat og offentligt regi bør man fokusere på nogle bestemte områder, som man vil satse på – f.eks. miljøteknologi. Det vil give fødevareindustrien et løft," siger han.

Konferencen "Danmark som Agro Food Valley" afholdes d. 5. februar 2009 kl. 9.30-13.00 i Dansk Design Center. 

Dokumentation
Ud over Henning Otte Hansen vil Steen Donner fra Copenhagen Capacity på temamødet fortælle om erfaringerne fra Medicon Valley-projektet. Rene Damkjer fra Agro Tech vil behandle samspillet mellem de forskellige aktører, herunder primærproducenternes rolle i Agro Food Valley, og professor Peter Olesen vil give et bud på målet om Agro Food Valley set fra et fødevareindustrielt perspektiv.

0:000:00