Gæmelke tilbage til rødderne

FARVEL: Dansk Landbrugs afgående formand, Peter Gæmelke, siger stop og helliger sig nu jobbet som gårdejer. Tilhængere som modstandere roser ham for hans evne til at sætte landbruget på landkortet.
Afgående formand for Dansk Landbrug skal nu bruge mere tid på sit eget landbrug.
Afgående formand for Dansk Landbrug skal nu bruge mere tid på sit eget landbrug.

Jeg vil sige, at det, at jeg har formået at holde sammen på landbrugets organisationer og løbende har fået samlet, og nu har fået det hele samlet i en stærk erhvervspolitisk organisation, og det er bestemt noget af det, jeg er stolt af.

Peter Gæmelke
Afgående formand for Dansk Landbrug

Det siges, at det ikke ligger til jyder at rose sig selv. Det er Peter Gæmelke, der indtil i sidste uge har stået i spidsen for den fødevare- og landbrugspolitiske mastodont, Dansk Landbrug, et slående bevis på. Han tager bestemt ikke store ord i brug, når snakken falder på hans bedrifter.

"Jeg vil lade andre om at sige, hvad jeg er god til," siger han.

Har samlet organisationer

"Andre" vil gerne rose ham, og det er der måske grund til. I fjorten år har den 54-årige merkonom været formand for Dansk Landbrug, og det har han gjort uden nævneværdige katastrofer. Der har været negative sager fremme i medierne: Gæmelke var ikke glad, da DR i 2007 påviste, at svin fra Danske Slagterier havde dårlige forhold under transporter. Eller da han som privatperson i 2005 måtte betale 10.000 kroner for at have leveret en gris med brokknude til et slagteri.

Men der har bestemt også været positive historier. De har blandt andet handlet om Gæmelkes sidste og afgørende svendestykke, at fusionere de største aktører på landbrugsområdet til organisationen Landbrug & Fødevarer. Og selv om Gæmelke ikke vil tage store ord i brug, erkender han, at han er stolt over sammenlægningen.
"Jeg vil sige, at det, at jeg har formået at holde sammen på landbrugets organisationer og løbende har fået samlet, og nu har fået det hele samlet i en stærk erhvervspolitisk organisation, det er bestemt noget af det, jeg er stolt af," siger han.

Ros...
Når man spørger "andre", hvad det er, Gæmelke kan, er både de politiske støtter og modstandere enige om en ting: Hans åbenhed og hans evne til at sætte dansk landbrug på landkortet.

"Han har formået at bringe landbrug positivt ind i mediedebatten, det er en svær opgave, men har har vist, som han selv har sagt mange gange, at åbenhed virker. Han har bestemt medietække og har lagt en linje, hvor han er gået ud og åbent forklaret landmændenes vilkår. Og det har virket," siger Henrik Høegh, medlem af Folketingets Fødevareudvalg for Venstre og tidligere kollega i Dansk Landbrug.

...og ris
Også præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschorp-Larsen har ros til overs for Gæmelkes kommunikationsevner. Men også ris til hans politiske linje:

"Han har jo formået at give Dansk Landbrug en klar stemme. Selv om dansk landbrug betyder mindre for det danske samfund i dag end før, har han formået at fastholde den politiske forståelse. Jeg respekterer Gæmelke, og det har været sjovt at diskutere med ham. Man skal anerkende hans arbejde, men hans vurdering af, hvad der skal til for dansk landbrug, er jeg ikke enig i," siger hun til Altinget.dk.

Hun mener, at Gæmelke i sin tid som formand har fokuseret for meget på at effektivisere landbruget uden tanke på naturen.

Efterlader et svækket landbrug
Heller ikke Per Clausen, medlem af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri for Enhedslisten, er tilfreds med den politik, Peter Gæmelke har ført, og den tilstand, han nu efterlader fødevare- og landbrugsområdet i.

"Han har bestræbt sig på at indgå i en dialog omkring de udfordringer, der er, og det er jo positivt, men Peter Gæmelke efterlader et landbrug, som både økonomisk og miljømæssigt er fuldstændigt ubæredygtigt. Landbruget har aldrig været så langt fra at være en fornuftig forretning, som det er nu, og samtidig kan man konstatere, at de miljømæssige aftaler, som Peter Gæmelke har været involveret i, ikke er blevet overholdt," siger Per Clausen, der dog understreger, at de måske ikke har været enige politisk, men at han personligt har haft et godt forhold til den afgående formand.

Fremtiden
Politiske modstandere og diskussioner om landbrug og fødevarer behøver Peter Gæmelke dog ikke tage sig af længere. I hvert fald i et stykke tid:

"Nu skal jeg først og fremmest have klippet snoren til mit arbejde for Dansk Landbrug, for det har jo fyldt hele mit liv. Så har jeg været heldig at have en masse spændende poster i både erhvervslivet, men også andre steder. Desuden har jeg jo også hele mit landbrug og min familie, som jeg vil bruge kræfter på, og så kan det være, at der kommer nye og spændende opgaver til."

Så hvis der kommer en mulighed, vil du ikke afvise at gå ind i politik?

"Jeg afviser ikke noget som helst," slutter Peter Gæmelke af.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Gæmelke

Bestyrelsesformand, Velliv Foreningen og Løvenholmfonden
executive board programme (Insead 2011), merkonom i regnskab (1991), landbruger (1977)

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00