"Kostråd om kød skal være afbalancerede"

INTERVIEW: Danske mænd spiser for meget kød, men det er kvinderne, der typisk reagerer på kostråd, fortæller Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen, i et interview om arbejdet med nye officielle kødråd.
Ida SkytteOle Nikolaj Møbjerg Toft

Hvorfor arbejder I i øjeblikket på at lave officielle kostråd for kød?

Kostrådene bliver opdateret, når der kommer ny viden, som vurderes at være væsentlige i forhold til den vejledning, det offentlige giver om sunde spisevaner. De otte officielle kostråd fra 2005 indeholder råd om kød i den forstand, at der er råd om at vælge magert og om at spise varieret.

Nu vil vi også gerne have lavet en egentlig mængdeanbefaling omkring kød. Vi har en anbefaling fra 2001 på 100 gram kød om dagen, som står i vores vejledningsmateriale til professionelle, men som ikke er meldt ud til forbrugerne. Vi vil gerne have den gået efter i sømmen i forhold til, hvad danskerne rent faktisk spiser i lyset af WCA rapporten, inden vi melder noget officielt ud til befolkningen.

I første omgang er der nok ikke tale om at revidere kostrådene, men vi reviderer de anbefalinger, som gives under kostrådene, og det gøres løbende. Det er for eksempel også blevet gjort omkring fuldkorn, hvor DTU Fødevareinstituttet har lavet et helhedssyn, som landede på at sige, at 75 gram om dagen er fornuftigt.

0:000:00