Debat

Landbrugets store aktører: Vi er klar til at reducere pesticidbelastningen - men udbytterne skal stige

I forhold til pesticider, er det ikke et spørgsmål om enten eller. "Vi kan både og," skriver en klynge landmænd og virksomheder, og peger på, at investering i nye kemiske, biologiske og mekaniske løsninger er nogle af svarene på at nedbringe pesticidniveauet i dansk landbrug. 

Vi skal have det maksimale ud af de tilgængelige hektarer for at kunne producere fødevarer nok til at brødføde den fortsat voksende verdensbefolkning, mens vi samtidig tager hensyn til naturen og mindsker fødevareproduktionens påvirkning på miljøet.
Vi skal have det maksimale ud af de tilgængelige hektarer for at kunne producere fødevarer nok til at brødføde den fortsat voksende verdensbefolkning, mens vi samtidig tager hensyn til naturen og mindsker fødevareproduktionens påvirkning på miljøet.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Miljøminister Lea Wermelin (S) kalder inden længe til forhandlinger om landbrugets brug af pesticider og forventningen er, at der vil blive stillet krav om, at landbruget nedbringer sit brug af pesticider.

Det vil være i tråd med målsætningen i EU, hvor der i ”jord-til-bord”-strategien er sat et mål om en reduktion af pesticider på 50 procent inden 2030.

Fakta

Afsendere:

  • Marie-Louise Boisen Lendal, direktør og medstifter af Tænketanken Frej
  • Niels Dengsø, landmand og bestyrelsesformand DLG
  • Jesper Packert Pedersen, direktør i Public Affairs Chr. Hansen
  • Jesper Burgaard, direktør i KMC
  • Carina Skovmøller, Head of Business Sustainability, Public Affairs & Press Nordics Syngenta
  • Tanja Andersen, direktør i Dansk Planteværn
  • Niels Peter Ravnsborg, direktør i Agrovi
  • Lene Rasmussen, Plant Biologicals Netværket.

Landbruget står overfor en stor opgave. Vi skal have det maksimale ud af de tilgængelige hektarer for at kunne producere fødevarer nok til at brødføde den fortsat voksende verdensbefolkning, mens vi samtidig tager hensyn til naturen og mindsker fødevareproduktionens påvirkning på miljøet.  

Nye alternativer skal på banen

Det betyder ikke, at ambitionerne for pesticidreduktioner skal lempes. Vi skal derimod investere massivt i at finde alternativer både inden for kemiske, biologiske og mekaniske løsninger, som både kan sænke pesticidforbruget og samtidig bevare planteavlernes udbytte.

Det er dermed ikke et spørgsmål om enten eller. Vi kan både og. Vi skal finde frem til de mest bæredygtige løsninger.

Det er en udfordring vi kun løser, hvis landmænd og virksomheder er med til at sætte retningen, finde løsningerne og lægge handlingsplaner for, hvordan det kan lade sig gøre.

Det er vi klar til.

Til gengæld håber vi, at politikerne vil lytte til de løsninger, vi kommer med, og de udfordringer, der er på vejen, så vi i fællesskab kan få løst dem og nå i mål. Det kræver, at vi alle er villige til at handle og investere.

En samlende aftale

Vi håber pesticidaftalen vil bære præg af dette. Et samarbejde og fælles forståelse mellem landmænd, virksomheder og politikere, hvor målet er reduktion af de mest skadelige pesticider, samtidig med at høje udbytter opretholdes eller øges.

Spørgsmålet om fremtidens brug af pesticider er vigtigt for os. Derfor tager vi første skridt den 27. september, hvor Tænketanken Frej sammen med Agrovi, Chr. Hansen, Syngenta, DLG, KMC, Dansk Planteværn, og Plant Biologicals inviterer politikerne Marcus Knuth (K) og Anne Paulin (S) med ud i landet i projektet Landmændene Tager Fremtiden i Egne Hænder – vejen mod færre pesticider.

Her vil vi besøge op mod 100 landmænd i områderne omkring Hillerød, Brande og Fredericia, der sammen skal komme med deres svar på og ideer til, hvordan dansk landbrug både sikrer pesticidreduktioner og højere udbytter.

Vi tror på, at det er landmænd og virksomheder, der bedst kan vise os, hvordan netop dette kan realiseres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00