Borgerlig skepsis mod liberalisering af landbrugsloven

VÆKSTPLAN: Regeringens ønske om at liberalisere ejerskabsformerne i landbruget yderligere møder ikke udelt begejstring på den borgerlige fløj. Venstre er åben for en begrænset ordning, mens LA og DF tvivler på effekten.
Tidligere fødevareminister og Venstres nuværende miljøordfører, Henrik Høegh, er ikke begejstret ved tanken om at gøre op med selvejet i landbruget. Men han er villig til at lade det komme an på en prøve på visse bedrifter.
Tidligere fødevareminister og Venstres nuværende miljøordfører, Henrik Høegh, er ikke begejstret ved tanken om at gøre op med selvejet i landbruget. Men han er villig til at lade det komme an på en prøve på visse bedrifter.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Kim Rosenkilde

Det er godt, at regeringen interesserer sig for erhvervet. Men der er andre håndgreb, man kan gribe ud efter, end dem regeringen har valgt indtil nu.

Leif Mikkelsen (LA)
Landbrugsordfører

Et samarbejde med de borgerlige partier om at liberalisere landbrugsloven ved at fjerne restriktioner på erhvervets ejerskabsforme kunne ligne en åben dør for den socialdemokratiske erhvervsminister Henrik Sass Larsen.

Ambitionen er at åbne op for kapitalstærke investorer såsom pensionskasser og investeringsfonde ved blandt andet at tillade, at et selskab ikke længere skal være tilknyttet en landmand med "bestemmende indflydelse" for et erhverve et landbrug.

Det vil ikke blot kunne skabe helt nye virksomhedskonstruktioner i landbrugssektoren, men også være et afgørende brud med den danske tradition for selvejet som en afgørende hjørnesten i landbruget.

0:000:00